Odprta kuhinja: Fižolna bomba in samčev ekspres

Poklon moškim prizadevanjem ob nedavnem dnevu mučenikov: dve zabavni zgodbici o priložnostni moški kuhariji.
Objavljeno
11. marec 2016 13.09
Andrej Krbavčič
Andrej Krbavčič
Vsaj tistega s fižolom res nikar ne poskušajte sami, tudi če ves teden ne boste mogli ujeti niti ene antilope.

Fižolna bomba

Gre za resničen dogodek, v katerem so nastopile meni znane osebe in jih zato poimenujem samo Oče, Sin in Mati.

Sta se šla Oče in Sin igrat preživetje na eno od ljubljanskih gorovij. S seboj sta imela kup nožev, vžigalnih pripomočkov, tablic, telefonov, baterijskih svetilk in kompasov; nameravala sta si uloviti antilopo za večerjo. Po več sto korakih sta bila že presneto lačna. Stopila sta malo vstran in iz suhljadi, saj nista zelenca, zakurila imeniten ogenj. Ko se je naredila žerjavica, užitnih parkljarjev še vedno ni bilo od nikoder. Na dnu Očetovega nahrbtnika je bila za skrajno silo spravljena konzerva kuhanega fižola. Oče jo je strokovno položil v žerjavico in sta posedla okrog ter čakala, da se pogreje.

Čez nekaj minut je Sin spremenil temo pogovora: »Oče, konzerva dobiva buško!« Tisočletja vrojeni instinkt ju je spodbudil, da sta vstala in odstopila nekaj korakov. Sin je celo stopil za Očetovo stegno in kukal izza njega. Prav nič prezgodaj, kajti neznansko je počilo in vroči fižol se je serviral daleč naokrog in tudi po njiju.

Ko jima je Mati zvečer oskrbovala opekline, je Očetu ljubeče razlagala, da sta imela veliko srečo. Kajti če bi se Sinu kaj hujšega pripetilo, bi ona Očeta zagotovo ubila. Torej je ogrevanje zaprtih konzerv v ognju resnično smrtno nevarno.

Samčev ekspres

Recept vendarle ni čudežni lonček kuhaj in postavlja nekaj pogojev. Nekje med nagrmadenim umazanim posodjem morate imeti lonec na povišan tlak. Nizek, dvolitrski je za ta recept najpripravnejši, a gre tudi z večjim. Par nagrbančenih in odgnalih krompirčkov boste že kje našli in v hladilniku se skoraj zagotovo valja košček ne preveč zaudarjajočega mesa, namenjenega mačku. Od tod dalje je pomembna iznajdljivost, da ne rečem improvizacija.

Lonec vsaj malo splaknite in dajte vanj nekakšno užitno maščobo – odsvetujem bučno in motorno olje. Meso narežite na dober centimeter debelo. Če je goveje ali tudi sicer trde vrste, ga nekaj minut dušite v odprtem loncu in pogosto obračajte ter medtem obdelajte krompir.

Gladek krompir lahko samo oščetkate v vodi, toda samci imamo ponavadi takšnega, ki zahteva temeljit kirurški poseg. Ne režite ga na koščke! Meso lahko pred kuho po okusu osolite, a ni nujno. Krompir zložite v lonec k surovemu ali prej dušenemu mesu ter dolijte pol decilitra vina iz njenega včerajšnjega kozarca – če na njem ni ostalo preveč ličila. Pogosto je postano pivo še boljše, voda je čisto skrajni ukrep. Dodajte strok česna, čebule, vejice kakšnega dehtečega, zelenega plevela (rožmarin, origano, peteršilj, luštrek, celo poprovo meto), ki ga najdete na vrtu ali ob cesti. Malo gobe, najraje užitne. Na vsak način sesekljajte čez velik čili ali feferon: ker ste moški in ker odlično prikrije spodleteli okus jedi. Zdaj ne pozabite presoliti! Lonec zatesnite in naj na ne premočnem ognju zapiska. Znižajte temperaturo do rahlega sikanja pare. Odtlej smete zadevo cmariti od pet do največ sedem minut. Dober indikator stanja živil je, da lonec vsako minuto rahlo pretresete: dokler se krompir sliši zvonko, je surov. Ujeti morate pravi trenutek med zamolklim zvokom in tišino. Tišina pomeni namreč popolnoma razkuhan krompir, a jed samo zaradi tega ni dosti manj užitna. Prvič vam bo uspelo le s precej sreče ali veliko daru. Bistveno je zadeti pravo količino dodane tekočine, saj se mora jed zadnje minute bolj peči kot kuhati v sopari. Meni zdaj uspeva v treh četrtinah poskusov, a pojém lahko vendarle vsakič, kar ni preveč zoglenelo. Jejte neposredno iz lonca na pogrinjku iz lista časnika Delo, zraven se prijetno pije kakšna rdeča kislica. Lonec pomijte šele pred naslednjo rabo.
01 - Modified: 2018-05-21 17:20:02 - Feat.: 1 - Title: Izrael na pogovor poklical slovensko veleposlanico 02 - Modified: 2018-05-21 18:47:25 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Šarec: Če bo name kdo pritiskal, bom povedal, kdo je (V ŽIVO) 03 - Modified: 2018-05-21 11:50:29 - Feat.: 1 - Title: Luka Dončić na prvem, drugem, tretjem in petem mestu (VIDEO) 04 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 05 - Modified: 2018-05-21 16:18:12 - Feat.: 1 - Title: Pahor: Tragedija družine Hudnik je tragedija slovenskega naroda 06 - Modified: 2018-05-21 18:35:03 - Feat.: 1 - Title: NLB izgubila še eno tožbo na Hrvaškem 07 - Modified: 2018-05-21 14:11:05 - Feat.: 1 - Title: Cene bencina in dizla ostajajo visoke 08 - Modified: 2018-05-21 13:59:51 - Feat.: 1 - Title: Messi že petič z zlato kopačko 09 - Modified: 2018-05-21 17:43:02 - Feat.: 1 - Title: Kandidat za novega italijanskega premierja je pravnik Giuseppe Conte 10 - Modified: 2018-05-21 09:09:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenski strokovnjaki v tujini: Slovenija ne pokaže, da bi jih potrebovala 11 - Modified: 2018-05-21 18:47:07 - Feat.: 1 - Title: Kangler dokazal zakonitost premoženja 12 - Modified: 2018-05-21 08:31:45 - Feat.: 1 - Title: Prva misija na temno stran Lune 13 - Modified: 2018-05-21 08:16:37 - Feat.: 0 - Title: Ko je turistov preveč - jim rečemo ne? 14 - Modified: 2018-05-21 13:40:11 - Feat.: 0 - Title: Madrid še ni potrdil nove katalonske vladne ekipe
weather icon
21°
Vreme jutri:
pretežno oblačno
01 - Modified: 2018-05-21 12:11:26 - Feat.: 1 - Title: Priprava odličnih burgerjev kar doma! 02 - Modified: 2018-05-18 08:15:07 - Feat.: 0 - Title: Ana Roš je predala kuharsko krono 03 - Modified: 2018-05-17 07:05:34 - Feat.: 1 - Title: Sveže in predelano na domačih tleh 04 - Modified: 2018-05-11 07:46:03 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Za naš trg je treba okus sladoleda prilagoditi 05 - Modified: 2018-04-20 16:02:22 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Testenine v smetanovi omaki z lososom 06 - Modified: 2018-04-19 11:19:22 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami 07 - Modified: 2018-04-18 13:48:14 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha 08 - Modified: 2018-04-17 16:01:42 - Feat.: 0 - Title: Nedelo izbira: Gostilna Adanič, Mele 09 - Modified: 2018-04-17 12:36:33 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova solata 10 - Modified: 2018-04-16 16:01:39 - Feat.: 0 - Title: Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz) 11 - Modified: 2018-04-12 15:43:40 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 12 - Modified: 2018-04-13 17:07:33 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Vikend čokoladnih užitkov v Radovljici 13 - Modified: 2018-04-10 11:48:42 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova juha s slanino in zdrobom 14 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Zelenina juha 15 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 16 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Juha s čemažem
01 - Modified: 2018-05-21 18:47:25 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Šarec: Če bo name kdo pritiskal, bom povedal, kdo je (V ŽIVO) 02 - Modified: 2018-05-21 16:08:15 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Osem let po sanaciji šeststoletnika zdelala zima 03 - Modified: 2018-05-21 14:01:01 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Ljubljanski »angeli« in njihova srečevanja v »kapel‘ci« 04 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 05 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 06 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 07 - Modified: 2018-05-21 10:27:20 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Temačna stran Leipziga 08 - Modified: 2018-05-20 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Portret: Tudi legendarni Gianluigi Buffon zgolj (velik) človek 09 - Modified: 2018-05-21 12:40:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi