Čokoladna salama
Sladki grižljaj. Lepo se ujame z okusom manga.
Sestavine:
- 125 g suhih brusnic, 2 žlici amaretta
- 150 g mandljev, 50 g pistacij
- 220 g čokolade (70 % kakava)
- 75 g masla
- 75 g kristalnega sladkorja
- 25 g rjavega sladkorja
- 1 jajce, 1 rumenjak
- 175 g piškotov
- mleti sladkor za posipanje
Priprava:
- Suhe brusnice prelijemo in prepojimo z amarettom, počivajo vsaj 30 minut.
- Mandlje in pistacije pečemo v pečici 7-8 minut na 170 stopinjah, ohladimo in grobo nasekljamo.
- Nasekljamo čokolado in maslo ter ju stopimo nad vodno kopeljo.
- V drugi posodi mešamo jajce, rumenjak in obe vrsti sladkorja, da se zmes lepo poveže in stopi. Jajčno zmes prelijemo k čokoladi in nežno premešamo. Postavimo nazaj na toplo vodno kopel in kuhamo, da se pregreje na 70 stopinj, nato ohladimo, dodamo grobo nasekljane piškote, oreščke in brusnice z amarettom.
- Vse pomešamo in oblikujemo v salame. Pustimo počivati 4-5 ur na sobni temperaturi. Čokoladne salame nazadnje povaljamo v mletem sladkorju in postrežemo na leseni deski.
Ostale štiri recepte najdete v prilogi Odprta kuhinja.