Odprta kuhinja: Gregova petka za petko

Prispevek Gregorja Rozmana za OK pred prazniki: pet prigrizkov, s katerimi se bomo lahko pocrkljali.

Objavljeno
19. december 2016 16.42
Fingerfood - Grega Rozman - hotel Lambergh 14.decembra 2016 [hrana Grega Rozman,fingerfood,Slovenija]
K. C. R.
K. C. R.
Grega Rozman je eden najbolj finih slovenskih šefov kuhinje. Razvaja goste Hotela Lambergh v Dvorski vasi na Gorenjskem, predvsem pa je natančen in študiozen tip – in njegovi recepti so prav takšni. Njegov prispevek za OK pred prazniki: pet prigrizkov (grše: fingerfood), s katerimi se bomo pocrkljali, na mizo vnesli nekaj visoke, a vseeno prizemljene gastronomije.

Čokoladna salama
Sladki grižljaj. Lepo se ujame z okusom manga.

Sestavine:

  • 125 g suhih brusnic, 2 žlici amaretta
  • 150 g mandljev, 50 g pistacij
  • 220 g čokolade (70 % kakava)
  • 75 g masla
  • 75 g kristalnega sladkorja
  • 25 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce, 1 rumenjak
  • 175 g piškotov
  • mleti sladkor za posipanje

Priprava:

  1. Suhe brusnice prelijemo in prepojimo z amarettom, počivajo vsaj 30 minut.
  2. Mandlje in pistacije pečemo v pečici 7-8 minut na 170 stopinjah, ohladimo in grobo nasekljamo.
  3. Nasekljamo čokolado in maslo ter ju stopimo nad vodno kopeljo.
  4. V drugi posodi mešamo jajce, rumenjak in obe vrsti sladkorja, da se zmes lepo poveže in stopi. Jajčno zmes prelijemo k čokoladi in nežno premešamo. Postavimo nazaj na toplo vodno kopel in kuhamo, da se pregreje na 70 stopinj, nato ohladimo, dodamo grobo nasekljane piškote, oreščke in brusnice z amarettom.
  5. Vse pomešamo in oblikujemo v salame. Pustimo počivati 4-5 ur na sobni temperaturi. Čokoladne salame nazad­nje povaljamo v mletem sladkorju in postrežemo na leseni deski.

Ostale štiri recepte najdete v prilogi Odprta kuhinja.