Odprta kuhinja: Hitra torta vrtnica

Jutri v Odprti kuhinji preberite še več čudovitih idej za pripravo takšnih in drugačnih jedi. Slavka Ilich razkriva odlične trike!

Objavljeno
31. december 2015 10.50
A. S. H.
A. S. H.

Slavkin spomin na sejem kuharskih knjig v Parizu pred nekaj leti: »Tam so nekateri avtorji kuhali v živo. Med njimi tudi legendarna Grkinja Vefa Alexiadou, ki je iz »ostankov« testa za zavitke in nekaj žlic nadevov naredila vrtnico. Kolikor je testa, toliko velika je lahko. Meni so ostali štirje kosi kupljenega vlečenega testa, raztepeno jajce, polovica lončka sladke smetane, nekaj žlic rikote in pest zamrznjenih borovnic. To je to, več v receptu!«

Hitra torta vrtnica

Sestavine:

  • 4 listi polnovrednega testa za zavitke
  • 5-6 žlic masla ghee
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • pol lončka sladke (ali kisle) smetane
  • 4 žlice rikote
  • jajce
  • žlička vode
  • žlička vaniljevega sladkorja
  • pest zamrznjenih (ali svežih) borovnic


Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto obložimo s papirjem za peko in ga pomažemo s čopičem in maslom.
  2. Na deski razgrnemo prvi list testa, ga pomažemo z maslom in posujemo z žlico sladkorja. Z rokami ga zgubamo kot »favde« (približno 5 cm v višino), tako da začnemo od spodnjega roba proti zgornjemu. Nato testo previdno prenesemo na pekač. Začnemo ob robu ter nadaljujemo proti notranjosti, tako da zadnji list zvijemo v sredini. Na koncu testo razpremo tam, kjer smo ga pri prenašanju preveč stisnili.
  3. Vrtnico rahlo pomažemo z raztepenim jajcem z vodo, pre­ostanek jajca pa zamešamo v skuto in smetano z vaniljevim sladkorjem. To zmes neenakomerno nakapljamo med zgubano testo, potresemo še z borovnicami in pečemo 20-25 minut oziroma toliko, da se vrtnica obarva.