Ne bomo razpredali o količini vode, ki jo potrebuje organizem, da prebrodi vroče poletje. Niti ne bomo razpravljali o tem, ali je prav, da pijemo ledeno vodo, ko bi v vročini morali piti toplo. Tokrat naj bosta v ospredju drobni material in obvezna oprema, ko se želimo osvežiti in napojiti in to ponuditi tudi svoji družini ali gostom na domači zabavi.
Vrči, steklenice – poleti
Voda z okusom
Prehranski strokovnjaki svetujemo pitje navadne vode, ob naporu pa navadne vode z mineralnimi dodatki. Vodo iz pipe sicer pijemo kar naprej in brez posebnih težav ter je z nami v »flaški« kot sopotnica v torbici, ampak ob povečani porabi postane hudo dolgočasna. Takrat je čas za vode z okusom, ki si jih zlahka pripravimo sami doma. V vrč naložimo nekaj tankih rezin eko limone ali rezin pomaranče, grenivke, kumar, listov zelišč, vse pa prelijemo z ledeno ali hladno vodo, v katero se potem sproščajo arome in minerali. Ko vodo z okusom popijemo, na dodatke nalijemo svežo in to ponavljamo ves dan. Pomembno je, da vedno prelijemo s hladno vodo in da vrč s pijačo ne stoji predolgo na toplem. Zvečer preostanek zavržemo na kompostni kup.
Sadna pijača kot
Kislo, da kar vkup vleče.
Pomen osvežilnega je zame povezan z limono. Skoraj vsaka pijača bolj odžeja, če je v njej vsaj kapljica limonovega soka. Včasih si pripravim velik vrč kisle limonade, ki jo mešam z raznimi drugimi pijačami ali s čajem. Nekakšna osnova za pijačo je to. Če se le da, kupim ekološke limone, pri katerih brez pomisleka porabim tudi lupino. Pri vseh drugih sem previdnejša in raje stisnem le sok ali pogojno limono dobro umijem pod vročo vodo s kapljico detergenta.
Najrazličnejši mehurčki.
Tudi vi menite, da penina veliko bolj prija v vročem poletju kot v mrzli zimi, denimo na silvestrovo? Meni prav gotovo. Ampak da se izognem alkoholu, osvežilno mehurčkasto pijačo rada pripravim z gazirano mineralno vodo ali s pivom brez alkohola, da jo lahko ponudim tudi otrokom. Saj vse skupaj še razredčim, se razume, tistih nekaj mehurčkov v pijači, ki jo takoj ponudim, pa se na jeziku tako prikupno razpoči, da je občutek blaženo prijeten.
Slamice in okraski.
Niso velik strošek, so pa prikupen dodatek, ki pijačo povzdignejo na stopnico više. Podobno velja, če rob kozarca okrasimo s sladkorčkom ali nanj zataknemo rezino limone, morda kar nabodalce, kakor pri kakšnem »ta zaresnem« koktajlu. Čeprav, če potrebujemo v vročini vsaj štiri litre tekočine na dan, je vse to malce prismuknjeno. Ups, ste me dobili. Sem na začetku nekaj obljubila, a ne?