Odprta kuhinja in Kuhnapato projekt: Aprila se začenja tekma

Na sporedu so regijska tekmovanja, na katerih bomo znova, skupaj s komisijo, pokusili izbrana zdrava, tradicionalna kosila. 

A. P.
sob, 18.03.2017, 15:00
Kruhovi cmoki z regratom na toču iz fižola in šjelna
Predlog za glavno jed OŠ Šturje Ajdovščina, skupina Šturski gurmani

Sestavine:
cmoki
pol štruce starega kruha
1 dl mleka, jajce
šopek peteršilja, majhna nasekljana čebula
nekaj rezin pancete ali pršuta
sol in ščep popra
¼ kg regrata
toč
1 čebula
30 dag kuhanega fižola
manjši gomolj zelene
strok česna
lovorov list
malo kisa ali belega vina
oljčno olje

Priprava:
Kruh razdrobimo na drobne kose in ga prelijemo z vrelim mlekom. Ko se ohladi, dodamo jajce in na drobno nasekljan peteršilj, solimo in popramo. Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto ter dodamo k drugim sestavinam. Pest regrata nasekljamo na drobno in dodamo v kruhovo zmes. Dobro premešamo. Iz še tople zmesi oblikujemo cmoke (okrogle ali podolgovate). Kuhamo jih v slanem kropu približno 10 minut.
Preostanek regrata podušimo na oljčnem olju, po želji s koščki pancete.
Na maščobi v ponvi prepražimo čebulo in malce bolj kuhan fižol, da bo pire pozneje gladek.
V drugo posodo stresemo na kockice narezano zeleno, česen in lovorjev list. Solimo in popramo, zalijemo z malo vode in kuhamo do mehkega. Med kuhanjem dodamo še žlico kisa ali vina.
Kuhano zeleno delno odcedimo, zmešamo s fižolom in pretlačimo v gladek pire - toč.
Cmoke ponudimo z dušenim regratom in fižolovim točem.

Prvi del letošnjega projekta Kuhnapato – otroci kuhajo šolska kosila za vrstnike – se izteka. Na sporedu so regijska tekmovanja, na katerih bomo znova, skupaj s komisijo, pokusili izbrana zdrava, tradicionalna kosila.

To so favoriti, ki so v enem receptu zbrali največ zdravja, tradicije, lokalne pripadnosti in segli najgloblje v vrečo zgodovine. Ne nazadnje pa šteje še izvedba, tudi za oko.

Ko govorimo o spoštovanju tradicije, nikakor ne mislimo le na jedi, ki jih dobimo ponujene na krožniku! Tradicija je proces, ki vključuje vse od snovanja jedilnika, raziskovanja načinov prehranjevanja v zgodovini, primerne prilagoditve za današnji čas do sestavin, značilnih za posamezno regijo, letni čas ali praznično zapoved.

Prav prazniki in z njimi povezana obdobja so sicer skromnim vsakodnevnim jedem delavcev in kmetov dali pečat, ki jih zdaj spet postavlja na kulinarični zemljevid Slovenije. Pri tem pomagajo slovenski osnovnošolci, ki v projektu Kuhnapato, pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, že šest let raziskujejo lastno prehransko kulturno dediščino in iz pozabe med nas vračajo jedi, ki marsikoga pustijo odprtih ust.

»Pa tako logično in preprosto!« je najpogostejši odziv novega uporabnika recepta. Vendar tukaj ne gre le za recept. O tem so se prepričali predstavniki MZ in MIZŠ, pobudniki programa, ki mladostnike spodbuja k zdravi prehrani in gibanju, ki je bilo v zgodovini veliko bolj samoumevno. Otroci OŠ Šturje Ajdovščina so jih povabili »v kuhinjo«, na druženje ob pripravi in uživanju tradicionalnega vipavskega kosila. Kakor velevajo tamkajšnje navade, ni manjkalo šjelna (zelene), blekov in bele polente, v kombinaciji s sestavinami, ki jih najdemo v špajzah ob koncu zime. Za dobrodošlico pa so ponudili figovo kavo, ki so jo malo pred tem sami spražili iz posušenih fig, seveda.

Prijavi sovražni govor