Odprta kuhinja: Inovacije na krožniku

Inštitut za nutricionistiko je predstavil najbolj inovativna živila, ki nastajajo v Sloveniji in so prišla na trg v zadnjem letu. Prijavljenih na razpis je bilo tokrat manj, v nekaterih skupinah tako sploh niso podelili nagrad.
Objavljeno
29. januar 2016 11.32
O.K.
O.K.
»Predvsem smo upoštevali prehransko sestavo živil, saj s projektom želimo spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebno koristna za zdravje. V nadaljevanju smo vključili še druge vidike inovativnosti, med drugim prijaznost do potrošnika, posebnosti pri proizvodnji in pakiranju. Presenetil nas je manjši odziv podjetij v primerjavi z lani, še zlasti pa pomanjkanje živil z izboljšano prehransko sestavo v nekaterih skupinah z zelo velikim tržnim potencialom, tudi pri pijačah, zato v tej skupini letos nagrade nismo podelili,« pojasni doc. dr. Igor Pravst z omenjenega inštituta.

Letošnji nagrajenci in utemeljitve, ki so jih zapisali ob izboru, so:

Pirin kruh s kostanjem (Spar Slovenija): predstavlja dobrodošlo novost, ki bo z okusom navduševala tako ljubitelje kostanja kot vse druge. Ker je deloma pripravljen iz polnozrnate moke, je tudi vir prehranskih vlaknin.

Enemon pšenični otrobi z ajdo (Jata Emona): gre za posebnost med žiti za zajtrk. Odlikujeta jih hranljivost in okus. Ugodna prehranska sestava se kaže v naravno visoki vsebnosti prehranskih vlaknin in beljakovin, izdelani pa so brez dodane soli in sladkorjev.

MU Smoothie (Ljubljanske mlekarne): skrbno pripravljen napitek iz polmast­nega jogurta in visokim deležem sadja. Vsebuje zgolj naravne arome in prepriča s polnim sadnim okusom in privlačno teksturo.

Sušene testenine Pure (Pekarna Pečjak): odlikuje jih izjemno visoka vsebnost beljakovin, zaradi česar so dobra alternativa drugim visoko beljakovinskim obrokom. Dodane so jim kakovost­ne grahove beljakovine, uporabljamo pa jih lahko samostojno ali kot prilogo drugim jedem. Še posebno zanimive so za športnike.

Slovenska potica (Slovenske dobrote Tuš, Engrotuš/Sastela): pečena v potičnici, ki ji daje tradicionalno obliko. Odlikujejo jo slovenski orehi in priročno majhno pakiranje, pa tudi manj sladek okus. Odlična izbira za praznične dni.

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil so podelili Liniji Grunt (Eta Kamnik). To je linija predpakiranih svežih vrtnin iz Slovenije. V njej lahko najdemo različne vrste svežih vrtnin, kot so solate, zelenjava za jušno osnovo in zelenjava za mineštro, vse pridelano lokalno. Potrošnik ima možnost preverjanja izvora živil z mobilno in spletno aplikacijo.