Odprta kuhinja: Jesen sede z nami za mizo

Po svoji okolici se ozrimo in pustimo naravi, da sede k nam za mizo. Ideje nas čakajo, ja, kar v naravi. 

Objavljeno
18. oktober 2016 23.23
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Ne boste verjeli, ampak po neki skandinavski raziskavi kar osemdeset odstotkov užitka predstavljata načrtovanje in priprava na počitnice. To informacijo sem pred časom ujela na radiu, in ko sem jo vstavila v mozaik svojega življenja, sem ugotovila, da velja tudi za druga področja.

Po premisleku sem prišla do spoznanja, da podobno uživam tudi pri načrtovanju in pripravah na druženje ob mizi z družino in prijatelji. Tako je nastala tudi ta zgodba o najbrž zadnjem kosilu zunaj preden bo postalo premraz. V tednu, ko so se sončni žarki že izmenjavali s prvimi snežinkami.

Načrtovanje me najbolj veseli, kadar je v moji domeni vse, torej od priprave prostora do hrane. Od trenutka, ko si zamišljam mizo, pogrinjke in nazadnje jedi, ponujene v lepih servirnih posodah – uživam!!! Ne morem se pohvaliti, da je to vsak vikend, kajti ob mojem delu, ki ima svoja pravila in zahteve, so takšna pogosta druženja neizvedljiva, a sem ter tja si take trenutke privoščim.

Dnevi, kot so zapovedani prazniki, včasih ne doživijo pričakovanega slavja, a zato nastanejo spontana srečanja, kot so večer pod zvezdami, pozdrav zimi ob kurišču in v toplih odejah ali tako kosilo, ki maha slovo obedovanju na prostem. Namreč, letni čas in tudi vremenska pratika napovedujeta konec toplih in suhih jesenskih dni. V čem je torej čar, se sprašujete, s čim lahko presenetimo povabljence? Moje mnenje je, da z lepo in premišljeno aranžirano mizo. Seveda so okusne jedi pomembne, a če nismo prav dobri kuharji, se s tem zagotovo »odkupimo«.

Preprosto in hkrati najceneje je, da ideje poiščemo v naravi. Po svoji okolici se ozrimo in pustimo naravi, da sede k nam za mizo. Če je letni čas glavno vodilo, kakor je danes meni, naberite suhih storžkov, ki so dobrodošli na mizi, veje z rdečimi jagodami šipka ali skoraj črnimi bezgovimi, škrlatno obarvano listje, kostanj, naj bo pravi ali divji, buče, ki jih lahko spremenite v očarljivo vazo, kutine, suhe koruzne storžke (lahko jih dobite na kakšni kmetiji), iz vej spletite venčke in jih okrasite z jesenskimi plodovi ... In ne pozabite na rože, saj bodo vedno kraljice na mizi, še posebno če so z vašega vrta.

Kaj boste postavili na mizo, prepuščam vam. Ker pa je jesen, vam priporočam recepta za ajdovo enolončnico in preprosto staro jed, proseno kašo s kuhanimi jajčki (ta recept najdete v prilogi Odprta kuhinja).