Ne boste verjeli, ampak po neki skandinavski raziskavi kar osemdeset odstotkov užitka predstavljata načrtovanje in priprava na počitnice. To informacijo sem pred časom ujela na radiu, in ko sem jo vstavila v mozaik svojega življenja, sem ugotovila, da velja tudi za druga področja.
Po premisleku sem prišla do spoznanja, da podobno uživam tudi pri načrtovanju in pripravah na druženje ob mizi z družino in prijatelji. Tako je nastala tudi ta zgodba o najbrž zadnjem kosilu zunaj preden bo postalo premraz. V tednu, ko so se sončni žarki že izmenjavali s prvimi snežinkami.
Načrtovanje me najbolj veseli, kadar je v moji domeni vse, torej od priprave prostora do hrane. Od trenutka, ko si zamišljam mizo, pogrinjke in nazadnje jedi, ponujene v lepih servirnih posodah – uživam!!! Ne morem se pohvaliti, da je to vsak vikend, kajti ob mojem delu, ki ima svoja pravila in zahteve, so takšna pogosta druženja neizvedljiva, a sem ter tja si take trenutke privoščim.
Dnevi, kot so zapovedani prazniki, včasih ne doživijo pričakovanega slavja, a zato nastanejo spontana srečanja, kot so večer pod zvezdami, pozdrav zimi ob kurišču in v toplih odejah ali tako kosilo, ki maha slovo obedovanju na prostem. Namreč, letni čas in tudi vremenska pratika napovedujeta konec toplih in suhih jesenskih dni. V čem je torej čar, se sprašujete, s čim lahko presenetimo povabljence? Moje mnenje je, da z lepo in premišljeno aranžirano mizo. Seveda so okusne jedi pomembne, a če nismo prav dobri kuharji, se s tem zagotovo »odkupimo«.
Preprosto in hkrati najceneje je, da ideje poiščemo v naravi. Po svoji okolici se ozrimo in pustimo naravi, da sede k nam za mizo. Če je letni čas glavno vodilo, kakor je danes meni, naberite suhih storžkov, ki so dobrodošli na mizi, veje z rdečimi jagodami šipka ali skoraj črnimi bezgovimi, škrlatno obarvano listje, kostanj, naj bo pravi ali divji, buče, ki jih lahko spremenite v očarljivo vazo, kutine, suhe koruzne storžke (lahko jih dobite na kakšni kmetiji), iz vej spletite venčke in jih okrasite z jesenskimi plodovi ... In ne pozabite na rože, saj bodo vedno kraljice na mizi, še posebno če so z vašega vrta.
Kaj boste postavili na mizo, prepuščam vam. Ker pa je jesen, vam priporočam recepta za ajdovo enolončnico in preprosto staro jed, proseno kašo s kuhanimi jajčki (ta recept najdete v prilogi Odprta kuhinja).