Pijačo navadno najhitreje ohladimo tako, da ji dodamo nekaj kock ledu, ki pa so ob vsej živahnosti in barvah poletja pogosto neopazne in dolgočasne. Če bomo o tem razmišljali pred zamrzovanjem, bodo prijetno presenetile in morda celo kraljevale na mizi.
Na vprašanje, kaj vse lahko zamrznemo, je odgovor preprosto: VSE. Zamrznemo različne tekočine, kot so voda, vino, kava, sirupi, sveži sokovi, likerji ... ter se poigravamo z dodajanjem drobnega sadja, listov aromatičnih zelišč, pisanih cvetov, koščkov čokolade ali pisanih mrvic. Napitek z eno potezo popestrimo, ohladimo in hkrati razredčimo. Tako presladek sirup v vodi dobi ravno pravšnje razmerje; s kocko močne kave obogatimo mleko; poudarimo in naredimo privlačnejše koktajle ...
Modele za led izberemo običajne kvadratne, nato v vsako izdolbino dodamo košček ali dva izbranega sadja ali liste zelišč, napolnimo z vodo ter postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur. Vedno pripravimo več modelov ledenih kock z različnimi okusi, saj potrebujemo za en kozarec napitka vsaj tri ali štiri kocke, in če za mizo sedi večje število ljudi, lahko kock hitro zmanjka.
Sama se vedno znova zatekam k temu triku, čeprav le v poletnem času, ko mi prija hladna pijača – če ne drugače, si popestrim vrč navadne vode.