Odprta kuhinja: Kocka je padla v kozarec

Na vprašanje, kaj vse lahko zamrznemo, je odgovor preprosto: VSE.

Objavljeno
17. julij 2016 19.31
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Pijačo navadno najhitreje ohladimo tako, da ji dodamo nekaj kock ledu, ki pa so ob vsej živahnosti in barvah poletja pogosto neopazne in dolgočasne. Če bomo o tem razmišljali pred zamrzovanjem, bodo prijetno presenetile in morda celo kraljevale na mizi.

Na vprašanje, kaj vse lahko zamrznemo, je odgovor preprosto: VSE. Zamrznemo različne tekočine, kot so voda, vino, kava, sirupi, sveži sokovi, likerji ... ter se poigravamo z dodajanjem drobnega sadja, listov aromatičnih zelišč, pisanih cvetov, koščkov čokolade ali pisanih mrvic. Napitek z eno potezo popestrimo, ohladimo in hkrati razredčimo. Tako presladek sirup v vodi dobi ravno pravšnje razmerje; s kocko močne kave obogatimo mleko; poudarimo in naredimo privlačnejše koktajle ...

Modele za led izberemo običajne kvadratne, nato v vsako izdolbino dodamo košček ali dva izbranega sadja ali liste zelišč, napolnimo z vodo ter postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur. Vedno pripravimo več modelov ledenih kock z različnimi okusi, saj potrebujemo za en kozarec napitka vsaj tri ali štiri kocke, in če za mizo sedi večje število ljudi, lahko kock hitro zmanjka.

Sama se vedno znova zatekam k temu triku, čeprav le v poletnem času, ko mi prija hladna pijača – če ne drugače, si popestrim vrč navadne vode.