Odprta kuhinja: Lešnik

Spada med najbolj zdrava užitna jedrca s hranilno vrednostjo

Objavljeno
06. oktober 2015 22.39
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Smo v zadnjem letnem času tega leta, ki nam še podarja raznovrstne plodove; zadnje dni sem opazila kar nekaj sosedov v sklonjenem položaju. To pomeni, da pobirajo lešnike, orehe ali jabolka.

Leska, lat. Corylus avellana, je precej pogost grm s srčastimi listi, mehkimi vejami, iz katerih so pletene košare, in največkrat stožčastim plodom, ki ima v notranjosti užitno in okusno jedrce, to vsi vemo. Plod nabiramo septembra – v katerem delu meseca, je odvisno od vremenskih razmer, ki vplivajo na zorenje. Vsekakor je dobro vedeti, da je plod zrel takrat, ko porjavi in se začne sušiti zunanja ovojnica, v kateri »sedi«. Lešniki zorijo postopoma in nemogoče je obrati ves grm naenkrat. Pobiramo jih ročno, nato je potrebno sušenje, saj vsebujejo kar precej vlage, približno 45 odstotkov, za splošni okus pa so dobri, ko znaša vsebnost vlage do 10 odstotkov. Posušimo jih lahko naravno na toplem ob kakšni peči, kjer bo postopek trajal nekaj dni.

Liste so nekoč nabirali v pomladnem času in kuhali čaj, ki je deloval čistilno na organizem, premagoval diarejo in težave v sečilih ter odpravil prehlad. Dodali so jim še skorjo in mast ter pripravili mažo, lek za ožilje in s tem hemoroide. Zdaj so lesko spodrinile druge zeliščne rože, pa čeprav jih je težje dobiti kot liste in skorjo leske.

Poleg divjerastočih poznamo še gojene sorte leske in Slovenija se lahko pohvali s kar nekaj nasadi, tako da imamo tudi slovensko hladno stiskano lešnikovo olje. Lešnikovo olje popestri okuse solat, peciva, kosmičev, lahko pa ga uporabite zunanje za nego kože, saj vsebuje velik delež vitamina E.

Lešnik, popražen na ponvi, je tisti, ki poteši lakoto, da lahko izpustim malico in nimam nobene slabe vesti. Spada med najbolj zdrava užitna jedrca s hranilno vrednostjo, ki je visoko na lestvici zdravega prehranjevanja. Zaradi velike vsebnosti folata (folne kisline B9), ki pomaga preprečevati nekatere oblike raka, depresije, srčnožilne bolezni, je uživanje lešnikov tako zelo priporočljivo. Znižuje previsoko raven holesterola in znižuje previsok krvni tlak, tako da v tem letnem času, ko je lešnikov na pretek, jih ne pozabite po zajtrku pojesti vsaj pet – pretiravati res ni treba, ker so precej kalorični.

Lešniki so učinkoviti tudi zunanje, in če jih nekaj zmeljemo, pomešamo med omehčano maslo in dodamo rumenjak, dobimo masko za obraz. Vmasiramo si jo na obraz in pustimo počivati 20 minut, nato jo speremo s toplo vodo. Koža bo hvaležna, postala bo mehkejša in sijoča, saj bo prekrvljena in nahranjena.

Leska pri nas doma letos ni bila kaj prida obraščena s pridelkom, zato sem se odpravila s košarico k najbližji sosedi povprašat, kako je kaj pri njih. No, seveda sem si želela pest ali dve za pripravo lešnikovih jedi; ko sem to omenila, je sosedov Gašper z vso radostjo in ponosom prinesel pokazat njihove lešnike, olupljene, neolupljene, in hitel razlagati, da se jih še kar nekaj suši. Ti, ki jih je držal v rokah, so bili ravno prav posušeni, izrazite barve in sladkastega okusa, očiščeni tako, da je bila tesna kožica nepoškodovana, kot da lupine niso »tolkli«. Predlagala sem blagovno menjavo, njihove lešnike za čajno mešanico, in naredila dobro kupčijo. Za večerjo sem pripravila lešnikovo juho in zamesila testo za lešnikov zeliščni kruh. Hranljiva, nasitna, okusna in zelo zanimiva večerja!