- 2,5 kg lubenice
- 3 zavojčki želatine
- 160 g sladkorja
- sok 3 limon
- repično olje
- 1 dl penine (po želji)
Priprava:
- Lubenico narežemo na večje kose. Zmeljemo jo, da nastane homogena zmes, in skozi cedilo precedimo, da odstranimo peške in gostejše delce. Potrebujemo približno tri kozarčke lubeničnega soka.
- V manjšo posodo damo tretjino soka in v njem približno 3 minute namakamo želatino.
- V manjši ponvi na srednje močnem ognju segrejemo preostali sok lubenice in sladkor, dokler se ne raztopi. Primešamo še želatino in limonov sok in odmaknemo s kuhalne površine.
- Izbrane modelčke namažemo z repičnim oljem in vanje vlijemo lubenično zmes. Čez noč postavimo v hladilnik, da se sladica ohladi in strdi.
- Ponudimo tako, da modelčke obrnemo na glavo in sladico spustimo na manjši krožnik. Okrasimo jo z listom sveže mete, še prej pa jo lahko polijemo s penino.