Odprta kuhinja: Lubenični želejčki

Tresla se je lubenica in nastala je sladica. Osvežilna sladica, 
ki vam bo 
polepšala dan.

Objavljeno
05. avgust 2016 22.44
R. O. K.
R. O. K.
Sestavine:
  • 2,5 kg lubenice
  • 3 zavojčki želatine
  • 160 g sladkorja
  • sok 3 limon
  • repično olje
  • 1 dl penine (po želji)

Priprava:

  1. Lubenico narežemo na večje kose. Zmeljemo jo, da nastane homogena zmes, in skozi cedilo precedimo, da odstranimo peške in gostejše delce. Potrebujemo približno tri kozarčke lubeničnega soka.
  2. V manjšo posodo damo tretjino soka in v njem približno 3 minute namakamo želatino.
  3. V manjši ponvi na srednje močnem ognju segrejemo preostali sok lubenice in sladkor, dokler se ne raztopi. Primešamo še želatino in limonov sok in odmaknemo s kuhalne površine.
  4. Izbrane modelčke namažemo z repičnim oljem in vanje vlijemo lubenično zmes. Čez noč postavimo v hladilnik, da se sladica ohladi in strdi.
  5. Ponudimo tako, da modelčke obrnemo na glavo in sladico spustimo na manjši krožnik. Okrasimo jo z listom sveže mete, še prej pa jo lahko polijemo s penino.