Odprta kuhinja: Marec v kuhinji s Slavko Ilich

Tako kot se je začel, bo pri nas ves marec v znamenju pomladi:
 najprej sejanje paradižnika, nato prva dela na vrtu.

pon, 07.03.2016, 15:00
Zimska zelenjava iz papirnate cule
Za dva

2 večji peteršiljevi korenini
manjša buča hokaido
glavica česna
pol žlice soli in žlica suhega majarona
oljčno olje, 3 žlice belega vina
papir za peko in lesena ščipalka


Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač položimo dve plasti papirja za peko.
V terilniku stremo in zmešamo pol žlice soli in žlico suhega majarona.
Korenini peteršilja očistimo, operemo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Bučo operemo, prerežemo, odstranimo peške in razrežemo na centimetrske rezine. Česnovo glavico samo spodaj prirežemo, odluščimo stroke in jih neolupljene razporedimo med peteršilj in bučo. Potresemo z zeliščno soljo, pokapljamo z oljem, premešamo, dolijemo vino in zapremo v culo iz papirja za peko ter spnemo z leseno ščipalko.
Postavimo v pečico za 40 minut. Če želimo zapečeno zelen­javo, zadnjih 10 minut odstranimo ščipalko in razpremo papir. Ponudimo samostojno ali kot prilogo, na primer k beli polenti.


Še namig: Ko pripravljam svojo sol z zelišči - meljem ali trem ali samo mešam, npr. solni cvet z izbranimi zelišči, je vedno naredim malo več ... Preostanek shranim v kozarčke s pokrovi, ki dobro tesnijo.

In nujna prip

rava na veliko noč. Na mizo sem postavila »venec« in začela v košarice polagati (suhe) lupine eko jajc. Ko bodo vse košarice polne, bova z vnukinjo Piko posejali različna semena, ki bodo zrasla v kalčke.

Kalčke bomo potem rezali in potresali po solati, po kruhkih s kozjo skuto ali kar tako po jajcih na oko! Do takrat krasijo venec tudi šopki prvih cvetočih znanilk pomladi.

A od začetka. Po pustu najprej nastopi post. Vsaj takrat se »celinci« spomnimo na ribe. Še vedno jih jemo premalo. Po sveže je treba na tržnico, zato »v sili« sežem po sardinah v olju. Ker se jih šele učim (od prijateljice Marine) pripravljati v »šavorju«, sem to pot kupila dimljeno šarenko in jo pripravila na svojih azijskih solatnih listih. To mešanico sejem pozno jeseni in zgodaj spomladi, saj ima rada kratek dan in hlad. V eni od visokih gred pod kopreno, s katero sem jo pokrila, odlično rastejo tudi solatnice – od radiča, endivije do motovilca. Zbudila so se tudi semena blitve in rdeče pese: poganjke veselo režem za solato. Priporočam!

Čas je tudi še za pravo zimsko zelenjavo, na primer peteršiljeve korenine in buče. So dobra kombinacija pikantnega in sladkega okusa. Če jih spečemo v pečici, v škrniclju iz papirja za peko, nimamo veliko dela niti s čiščenjem! Vse drugo je v receptu.

Poleg tega sem spet »odkrila« pohane šnite. Spomin iz otroštva mi prišepetava, da smo jih imeli pogosto za zajtrk (ali sladico).

Dodajam še idejo, kako malo drugače porabiti paneton (ali kakšen drug sladek biskvit), ki ostane po veliki noči. Skoraj vedno se zgodi, da ob obilju vseh drugih prazničnih dobrot od te sladke gore, ki jo kupimo vsako leto (včasih tudi dobimo za darilo), na pladnju preživi kakšna večja rezina ali vsaj nekaj manjših kosov, ki jih preprosto ne moremo zavreči. Ker je skorja tega biskvita prhka, je ni treba niti obrezovati. Jamie Oliver ima več receptov za puding s »starim« biskvitom. Eden je preprostejši od drugega, še bolje pa je, če improviziramo po svoje s tistim, kar imamo pri roki. Poskusite!

Prijavi sovražni govor