Odprta kuhinja: Miso juha

Na nedeljskem kosilu smo bili pri Luku Grmovšku, ki mu pot režejo japonski noži in naklonjenost prav takšni kuhinji. Več preberite jutri v Odprti kuhinji!
Objavljeno
22. januar 2016 14.57
Žana Kapetanović
Žana Kapetanović
Sestavine:
  • manjši por
  • srednje velik koren
  • 1/3 cvetačne glave
  • 24 g suhih gob šitake
  • 3-4 stroki česna, toliko tudi ingverja
  • 150-200 g tofuja
  • 2 srednje pekoča feferona
  • 2-3 žlice paste miso
  • 4-5 svežih kozic
  • 100 g rezancev soba
  • manjša pest suhih alg

Priprava:
  1. V večjo posodo za juho položimo šitake in jih prelijemo z 1,5 litra mrzle vode.
  2. Počasi segrevamo do vrelišča in kuhamo še 10 minut. Odstavimo posodo z ognja, šitake narežemo na koščke in jih vrnemo v vodo.
  3. Dodamo še na koščke narezano zelen­javo in vse skupaj kuhamo le toliko časa, da ostane zelenjava hrustljava.
  4. Rezance soba kuhamo v vreli vodi 8-10 minut.
  5. Alge namočimo v mlačno vodo za 10 minut in potem odcedimo.
  6. Tofu narežemo na koščke.
  7. Kozice na hitro popečemo na olju v vroči ponvi.
  8. Juho odstavimo, in ko neha vreti, ji dodamo na koščke narezan tofu, namočene alge, kozice in rezance soba.
  9. V zajemalko jušne osnove zamešamo pasto miso in jo dodamo juhi. Dobro premešamo in juha je pripravljena.

Koristen nasvet: Pomembno je, da zelenjave ne razkuhamo preveč.

Opomba: Juha ne sme vreti, ko ji dodamo pasto miso.