Odprta kuhinja in moški v kuhinji - Trening za pusta

Danes ima Blaž Mehle za bralce OK dve klasiki (krofe in lahke flancate) ter nekaj drugačnih izpeljav znanih pustnih kombinacij.

Objavljeno
18. februar 2017 08.46
K. C. R.
K. C. R.
Blaž Mehle, znan kot bloger Blažkuha, se je v februarju lotil pustnega menija, in sicer malo prej, da drug teden ne bo zadrege s časom in lovljenja receptur v zadnjem hipu. Danes ima za bralce OK dve klasiki (krofe in lahke flancate) ter nekaj drugačnih izpeljav znanih pustnih kombinacij.

Razmišljala sva o vseh mogočih krofih: kako to, da si se na koncu vseeno odločil za klasične. Kateri »modeli« so bili še v ožjem izboru?

Kokosovi in jabolčni ter krofi iz pečice. Med sestavljanjem in testiranjem se je nekaj idej posrečilo, nekaj sfižilo, končalo nekje, kjer ne bi smelo ... Vsekakor pa priporočam: kdor ni privrženec cvrtja, lahko krofe pripravi po istem receptu in jih peče približno 18 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pred peko naj zgornji del krofov premaže z beljakom, pet minut pred koncem pa jih obrne in premaže še spodnji del. Dobil bo lep prstan, polnilo pa izbere po želji.

Kako uravnavaš vroče olje: ponavadi se nam amaterskim krofopekom na koncu začnejo žgati?

Najboljša rešitev vsekakor termometer. Moj je ostal v predalu, saj sem želel najti »pot« brez tega pripomočka, ker ga pač ni v vsakem gospodinjstvu. Po zbiranju informacij in testiranju je moja rešitev tudi tista najbolj klasična: v olje postavite ročaj lesene kuhalnice, in ko se začnejo ob njem nabirati mehurčki in plavajo proti površju, je pravšnja temperatura. Vsekakor pa je treba izbrati tudi pravo olje. Kljub zmotnemu prepričanju se po mojih izkušnjah krofi najlepše ocvrejo v masti, veliko lažje se vzdržuje primerna temperatura in tudi manj mastni so.

Marmelada je zakon. Imaš še kake druge dobre predloge za nadev, da ne bo vedno enako?

Seveda brez marelične marmelade ne gre. Ne smem pozabiti omeniti vaniljeve in čokoladne kreme, ki poskušata spodriniti klasiko, a jima nekako ne uspe. Vendar se lahko prepustimo kulinarični domišljiji in ustvarimo svoj nadev. Prvo, kar mi je prišlo na misel, so višnje. Zamrznjene viš­nje s sladkorjem kuhamo toliko časa, da se zgostijo. Nato jih zmeljemo v kremno zmes. Krofe uvrščam med sladki kruh in razmišljam, da je polnilo lahko tudi kombinacija stopljenega sira in koščkov suhega sadja. Čakam odziv pogumneža, ki se bo tega lotil …

Tebi osebno: so ti bolj všeč navadni krhki flancati ali tvoje »nadevane« palčke?

Spadam v generacijo, ki je rasla ob navadnih, in okus mi je tako všeč, da brez njih ne gre. A mi moja žilica ne da, da ne bi ves čas nečesa dodeloval. In če moram izbirati, vsekakor izberem palčke z dodatkom domače marelične marmelade.

Svinjina in suhe slive so znana kombinacija, kako pa se v to vklaplja gorčica?

Polnozrnata gorčica se odlično ujame z maščobo in mesom svinjske krače, hkrati olajša prebavo težkih živil ter omili njihove škodljive učinke. Omili tudi okus suhih sliv in česna ter vse skupaj poveže v okusno celoto.

Zdi se mi, da imaš zelo radi barvne jedi in da ti vijoličast krompir pride zelo prav pri »kreacijah«.

Občutek ne vara. Že po naravi sem bolj »žive sorte«, vesel in pozitiven, kar vsaj po moje barve tudi ponazarjajo. Drugače je pa vijoličasti krompir popoln za »kreacije«, saj dandanes ljudje jemo tudi z očmi. Hkrati sem želel togost krompirjeve solate poživiti prav z njim, saj spada med najbolj cenjene sorte krompirja na svetu in vsebuje antioksidant antocianin, s katerim so, recimo, bogate borovnice. Nekatere študije so celo pokazale, da znižuje krvni tlak in ne vpliva na povečanje telesne teže.

Kaj boš jedel sam za pusta? Sklepam, da si se krofov že malo zasitil.

Mislim, da je krofov za letos resnično dovolj. Kaj se bo znašlo na mizi, še ne vem. Najverjetneje bom izluščil kaj iz trenutne prehrane s posodobitvami, solate na tisoč in en način ter kaj sladkega in osvežujočega v kozarcu.

Postopki priprave so videti res lahki. Kje bi se po tvojem lahko zataknilo, kje so skrite čeri teh receptov, ki si jih pripravil za OK?

Glede na vse dosedanje izkušnje z ljudmi in poznavanje kulinaričnega znanja povprečnega kuharja se bi mogoče lahko zataknilo pri odstranjevanju kosti pri krači. Večja uganka pa so krofi. Namreč, obvezno je treba dobro pregnesti testo, izbrati pravo olje za cvrtje in vzdrževati pravilno temperaturo. Če se upoštevajo ti trije namigi, bodo tudi krofi mala malica. Pa po prvi morebitni neuspeli peki se ne sme obupati!

Pred kratkim si na svoji spletni strani objavil tisoči recept, kar je lepa številka: kokosovo grmado. Kako to? Sem mislila, da bo kaj bolj »bombastičnega«.

Ob razmišljanju, zapisovanju idej na papir in testiranju sem imel v mislih objavo za valentinovo, nekaj sladkega, čokoladnega in sočnega, če se le da z manj kalorij oz. bolj zdravo. Resda se končna verzija razlikuje od tistega na papirju, a ko sem pokusil končni izdelek, sem se v trenutku odločil, da bo prav to tisoči recept. In to zato, ker sem prepričan, da sem zadel zelo všečen okus, a kar je še pomembnejše, kdor me pozna, me začuti v popolni in nenormalno okusni kokosovi grmadi.