Odprta kuhinja: Nedelova sladica ima kapo

Po barvi se ujema: rumena je tudi barva Nedela. Po slovesnem videzu prav tako.

Objavljeno
05. september 2015 20.54
Nominirane torte 01.septembra 2015 [Ljubljana,torte,hrana,sladice]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Je osvežilna, njena lastnost pa je tudi to, da ni nedostopna – malo se je treba potruditi, ne pa toliko, da bi moralo koga hudo skrbeti. V torek smo izbrali sladico, ki je po predlogih naših bralcev najbolj primerna za posebno priložnost: 20. rojstni dan nedeljskega časopisa, s katerim je tudi priloga Odprta kuhinja vse od svojega nastanka neločljivo povezana. To je limonova pita s kapico iz beljakove pene.

Recept je poslala gospa Meta Lah iz Podgorja pri Kamniku. Gre sicer za klasičen recept, limonove pite so med najbolj priljubljenimi, saj res posvežijo duha, če se lahko tako izrazimo. Prav lepa bi bila v sončnem nedeljskem jutru na mizi, ob kavi in časopisu, smo se strinjali vsi, ki smo v torek kuhali in preverjali pet najzanimivejših predlogov, ki ste nam jih poslali v avgustu.

Če se je boste lotili, samo nekaj opomb: naša pita je bila precej kisla, tako da lahko količino limonovega soka tudi malo zmanjšate. Poleg tega je zelo pomembno, kako dobro poznate domačo pečico; nam se je pita po navodilih iz recepta preveč zapekla. Dno je bilo suho in precej krhko, površina pa celo malo preveč zapečena, kar se je poznalo: dodalo je priokus, ki je bolj motil kot bil zanimiv. Kot kaže, smo bili na kupu tudi veliki ljubitelji meringe ali beljakove pene: zdelo se nam je, da je je premalo, vsi smo predlagali vsaj pet beljakov, da resnično nastane kapa, ki to pito povzdigne iz lepe – v dramatično. Ampak to nas ni motilo: po izboru Neli Selan in Jana Mohoriča z BIC Ljubljana je to najprimernejša sladica za praznovanje 20. rojstnega dne Nedela. Izbiri pritrjujemo tudi v uredništvu. Spomnimo: vse recepte najprej pregledamo v uredništvu, izberemo deset najbolj zanimivih, od teh pa naša strokovnjakinja Mojca Koman odbere peterico, ki jo vedno preizkusimo še v kuhinji, da lahko izberemo najboljši recept, vreden bona za 120 evrov.

Na drugo mesto smo, tudi soglasno, uvrstili skutno torto s popečenimi breskvami in pestom iz mete in mandljev. Recept je poslala gospa Bojana Barukčič iz Cerknice. Skladni okusi, še posebno posrečen dodatek je metin pesto – in ta recept ga prenese kar precej, tako da vam ni treba skopariti z dišečim zeliščem. V vinu in maslu popražene breskve so imenitne, je pa Jan Mohorič, ki je recept pripravljal, predlagal, da dna sploh ne bi posebej pekli, ker ni potrebe: vse skupaj zamešamo in oblikujemo po pekaču in dobro pritisnemo, pa bo čisto dovolj. Naša torta je bila tako preveč pečena in znova polagamo na srce: navodila, ki jih zapisujemo, naj vsak prilagodi svoji pečici, kot jo pozna, kajti vsaka peče malo drugače. Okusi so v tej torti skladni, vsi so razločni, kar ji je zmanjkalo do zmage, je samo to, da smo iskali recept, ki bi izražal, da gre za rojstni dan, torej nekaj, česar ne pečemo vsak dan. Ta torta si sicer zasluži, da jo pogosto postrežete, za breskve je še čas, drugače izberite kakšno drugo sadje. Nagrada: bon v vrednosti 60 evrov.

Tretje mesto – jabolčna torta z limonovim nadevom, predlog Lade Obranovič iz Kočevja. Ta torta je v kuhinjo spustila omamne arome že med peko, tako da je med pripravo skoraj prevladovalo mnenje, da zmagovalca že imamo. In res je bila dobra, s pripombo vseh prisotnih, da je odločno presladka. Če morda ni rojstnodnevni, pa je to še en imeniten sezonski recept prav za zdaj, ko prihaja glavna sezona v sadovnjaku. Še opomba: najboljši del je zanesljivo čudovita limonova krema, ki vam jo priporočamo v uporabo tudi za kakšen drug recept. Uravnoteženo, osvežilno, na kratko: slast­no. Ta recept si je zaslužil bon v vred­nosti 40 evrov.

Še četrto in peto mesto: na četrtem so končale orehove kocke. »Tako smo torte pekli po starem. Me prav zanima, kako se obnesejo zdaj, ko morajo tekmovati s tistimi iz slaščičarn,« se je spraševala Mojca Koman. Po kuhanju lahko odgovorimo: testo je imenitno, še zlasti zato, ker smo pustili večje koščke orehov, ki so potem imenitno popestrili grižljaj. Je pa to, kot je imela občutek že Komanova, recept, ki diši po starih časih. Nam je bil všeč; po okusu marsikomu v komisiji celo najbolj, vendar smo imeli občutek, da ni nekaj, kar bi kronalo praznovanje rojstnega dne, ki je šele dvajseti. Nam je bila pa všeč zamisel pošiljateljice, Darje Klemenčič iz Radencev, kako oblikovati pecivo s črkami, in smo natanko tako tudi naredili. Nam je pa zmanjkalo obliva, kajti v receptu je pisalo tri rebra čokolade, a ne pa kakšna. Nasploh sta mlada kuharja ob tem receptu še enkrat poudarila pomembnost natančnega pisanja, ki je bila prav v avgustovski seriji verjetno najbolj kritična: nočemo, da nam napišete več mogočih različic in izpuščate tisto, kar se vam zdi samoumevno. Radi bi, da napišete postopek, po katerem delate sami in se vam najbolj obnese, in to z natančnimi merami, temperaturami pečice in velikostjo posod in pekačev.

Pa še peto mesto: redna dopisovalka Irena Hitti je razdelala temo odličnega tandema: nedeljske jutranje kave s sladico in časopisa. Smo se takoj poistovetili, je pa res, da smo malo tavali v temi, kako se to postreže: se krema zlije v luk­njo in potem zajema; bi morali prerezati biskvit? Bi bilo bolje peči biskvit v majhnih modelčkih (za eno osebo) in ga na krožniku preliti z omako, se sprašuje Mojca Koman. Mi mislimo, da ja. Ta recept pač ni za rojstni dan, je pa krasna ilustracija enega dne v »življenju« nekega časopisa. Priporočamo model gospe Hitti: »Najlepši recept za nedeljsko jutro: kava, jajčka in Odprta kuhinja!«

Septembra pa nov izziv: nagradili bomo najboljše recepte za domače namaze. Vsi podatki so na spodnjem kupončku.