Odprta kuhinja: Nikoli ni prepozno, dan še traja

Recimo, da je današnje jutro potekalo tako: zbudili ste se in opazili na telefonu zapisan datum 14. februar, ki vas je mimogrede spomnil, da je valentinovo.

ned, 14.02.2016, 09:00
Pecivo s srčkom

Sestavine:
450 g mehke moke za pecivo
žlička pecilnega praška
300 g sladkorja v prahu
8 jajc
300 g masla
200 ml belega vina
100 ml sladke smetane
4 žlice čokolade v prahu
žlica kakava v prahu
noževa konica soli

Priprava:
Maslo stopimo na šibkem ognju, nato ga delno ohladimo.
Jajca ločimo in beljake stepemo v sneg.
Rumenjake, sladkor in maslo penasto vmešamo, nato dodamo sneg in presejano moko s pecilnim praškom. Dobro premešamo, dodamo sol, vino in sladko smetano ter premešamo.
Biskvitno testo razdelimo v dve polovici in v eno vmešamo čokolado in kakav v prahu.
Višji pravokoten pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo temno testo, svetlo pustimo počivati.
Pečemo 60 minut pri 175-180 stopin­jah, odvisno od pečice. Pečen biskvit delno ohladimo, nato ga narežemo na približno 1-1,5 cm široke rezine (kot potico).
Vsaki rezini na sredini vtisnemo modelček v obliki srca in ga izrežemo. Tako dobimo srčke temne barve.
Pekač spet obložimo s peki papirjem in vlijemo polovico belega biskvitnega testa, nato v vrsto zlagamo izrezane modelčke, prelijemo z drugo polovico testa in damo v pečico.
Pečemo enako časa in na enaki temperaturi, kot smo pekli temni biskvit, nato ohladimo. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado.


Namig: Namesto čokolade v prahu lahko uporabite rožičevo moko. Ko boste srčke postavljali v vrsto, jih ne potiskajte na dno, poskrbite le, da bodo resnično tesno drug ob drugem, da se vmes ne bo prikradlo belo testo, s katerim jih boste prelili. Če želite bolj »prazničen« videz, pecivo prelijte s stopljeno čokolado ali sladkorju v prahu dodajte malo cimeta.

Sledil je zamah z roko, češ to je samo komercialni praznik in zato zame nepomemben. Po nekaj urah pa vam je že malo žal.

Kljub vsemu vas misel na ljubezensko obarvan dan potihoma privlači. Star pregovor pravi, da nikoli ni prepozno – dan še traja, sledi mu večer in v ljubezenskem vzdušju, bodimo iskreni, uživamo vsi.

Slovenci imamo kar tri možnosti za praznovanje dneva ljubezni oziroma zaljubljenosti: 22. januarja, 14. februar­ja in 12. marca. Zaporedje se zdi dobro premišljeno: na vincencijevo se ptički spogledujejo, na valentinovo snubijo in na gregorjevo ženijo. Vsak dan posebej lahko obrnemo sebi v prid, kajti te dni je za ljubezen sprejemljivo in priporočljivo vse, kar nam med letom pogosto uide zaradi pomanjkanja časa, idej ...

In danes je valentinovo!

Ne dvomim o tem, da so danes v mestih odprte vse cvetličarne in vsepov­sod stojijo stojnice, ki ponujajo rožice. Verjetno so vrste dolge, v njih pa stojijo predvsem moški. Nekateri to naredijo spontano, spet drugi so izjemoma v takem položaju in so zelo potrpežljivi – tudi to je lahko način izkazovanja ljubezni, če ga znamo opaziti. Moški, s katerim sem omožena, spada k slednjim, in če bi danes stal v vrsti, bi zato, ker ga je na to opomnila hči. Zagotovo pa ne bo pozabil pripraviti kave, je ponuditi v lepih skodelicah – kot mi je všeč–, povabiti na daljši sprehod, med katerim bom rožice nabrala mimogrede ob poti in jih potem postavila na mizo.

Kako boste vi danes presenetili svojega valentinčka in proslavili dan v znamenju ljubezni? Tudi če v trgovini ne kupite medvedka s srčkom ali bonboniere v obliki srca, je z malo truda dan lahko poseben in ljubek. Nekaj idej je pred vami in prepričana sem, da vam kakšna lahko pride prav.

Za začetek odprite predale in preglejte, kaj vse hranite, da je v obliki srca ali rdeče barve, in to naj bo izhodišče. Zagotovo se bodo našli manjši ali večji model za piškote v obliki srca, dva krožnika in prtička rdeče barve, pozab­ljena čajna skodelica z ljubezenskim motivom, okrasni trakovi (za marmelado), svečke rdeče barve (od novega leta), morda celo lectovo srce (nekoč ljubo darilo). Da presenetimo nam drago osebo in pripravimo Valentinovo vzdušje, pride prav vse, kar spominja na ljubezen. Modelček za piškote v obliki srca je preprost pripomoček, s katerim izrežite več kruhkov. Uporabite tanke rezine čvrstega kruha ali kruha za toast. Če boste te ponudili za zajtrk, jih namažite z maslom, marmelado ali medom, za poznejši prigrizek pa z dobrim slanim namazom, kot je liptaverski ali oljčni. Malo večji model uporabite kot šablono za peko jajc. V obliki srca se bodo nagajivo nasmihala in vabila h krožniku. Morda je čas za uživanje jajc že minil, zato še izkoristite priložnost in enak model uporabite za peko slastnih palačink. Testo za palačinke tokrat pripravite bolj aromatično z več dodatki, tako bodo že same po sebi dovolj okusne tudi brez namaza.

Če je vaš izbranec željan sladkih pregreh, je pecivo, v katerem je skrit srček, izvrstna izbira. Okusno je zaradi sočnega biskvita, kombinacija s čokolado pa tako ali tako nikoli ne zataji.

Seveda ne smem izpustiti cvetja, ki je ne glede na priložnost tisto pravo in pika na i. Če ga podarimo za valentinovo, pravijo, je prava roža vrtnica kot simbol ljubezni, a za dekoracijo na mizi bodo prve pomladne znanilke prijetno popestrile dan in prostor.

Vidite, ni treba veliko, da pokažemo pozornost, in dan bo za odtenek lepši in drugačen od vsakdanjega.

Prijavi sovražni govor