- pehtranov biskvit
- 3 jajca, 60 g sladkorja v prahu, 100 g kisle smetane, 10 žlic mleka
- 80 g bele moke, žlička pecilnega praška
- šopek pehtrana
- skutna krema
- 500 ml sladke smetane, 350 g pasirane skute
- vrečka želatine fix, 2 žlici sladkorja v prahu, 140 g bele čokolade
- premaz
- 150 ml sladke smetane
Priprava:
- Jajca ubijemo ter ločimo rumenjake in beljake.
- Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v čvrst sneg.
- K rumenjakom vmešamo kislo smetano in nasekljan pehtran. Dodamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Na koncu z lopatko nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
- Testo razdelimo na dva enaka dela in vsakega pečemo v namaščenem pekaču 10 minut pri 180 stopinjah.
- Sladko smetano stepemo do čvrstega, vmes postopoma dodajamo želatino fix.
- Belo čokolado raztopimo nad soparo in jo zmešamo s skuto ter sladkorjem v prahu. Vmešamo stepeno smetano.
- V obroč za torte postavimo prvi biskvit in ga namočimo s 5 žlicami mleka. Premažemo ga s kremo in nanj položimo še drug biskvit. Tudi tega namočimo s 5 žlicami mleka.
- Stepemo 150 ml sladke smetane in z njo premažemo torto.
- Torto lahko okrasimo z lističi pehtrana in jedilnimi jajčki.