Odprta kuhinja: Pehtranova torta

Nežno prefinjena pehtranova dama zviška škili k vaškim poticam, pravita Tjaša in Blaž. Že jutri vas v Odprti kuhinji čaka zgodba mladega para, ki uživa v kuhinji in na plesišču.

Objavljeno
18. marec 2016 09.13
Posodobljeno
19. marec 2016 14.00
Žana Kapetanović
Žana Kapetanović
Sestavine za pekač premera 18 cm:
  • pehtranov biskvit
  • 3 jajca, 60 g sladkorja v prahu, 100 g kisle smetane, 10 žlic mleka
  • 80 g bele moke, žlička pecilnega praška
  • šopek pehtrana
  • skutna krema
  • 500 ml sladke smetane, 350 g pasirane skute
  • vrečka želatine fix, 2 žlici sladkorja v prahu, 140 g bele čokolade
  • premaz
  • 150 ml sladke smetane


Priprava:

  1. Jajca ubijemo ter ločimo rumenjake in beljake.
  2. Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v čvrst sneg.
  3. K rumenjakom vmešamo kislo smetano in nasekljan pehtran. Dodamo moko, zmešano s pecilnim praškom. Na koncu 
z lopatko nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
  4. Testo razdelimo na dva enaka dela in vsakega pečemo 
v namaščenem pekaču 10 minut pri 180 stopinjah.
  5. Sladko smetano stepemo do čvrstega, vmes postopoma 
dodajamo želatino fix.
  6. Belo čokolado raztopimo nad soparo in jo zmešamo s skuto 
ter sladkorjem v prahu. Vmešamo stepeno smetano.
  7. V obroč za torte postavimo prvi biskvit in ga namočimo 
s 5 žlicami mleka. Premažemo ga s kremo in nanj položimo še drug biskvit. Tudi tega namočimo s 5 žlicami mleka.
  8. Stepemo 150 ml sladke smetane in z njo premažemo torto.
  9. Torto lahko okrasimo z lističi pehtrana in jedilnimi jajčki.