Odprta kuhinja: Plava riba, prava ideja

Toliko postnih in še posebno ribjih receptov ste nam poslali, da smo še mi malo plavali v njih. Tukaj je zmagovalna peterica.
Objavljeno
04. marec 2016 10.43
Ribje jedi na Bicu. V Ljubljani 1.3.2016[jedi.okusi.ribe]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Predstavljamo jih torej tistih pet, ob katerih so se nam najbolj pocedile sline – čeprav je še vedno postni čas in se moramo menda zadrževati in misliti na askezo. Ampak kdor ima rad hrano, v vsem išče užitek: dodaten namig nam bo prihodnji teden dal še znameniti mojster Tomaž Kavčič.

Pričakovanja so bila velika – zato smo bili na koncu verjetno malo razočarani. Ves čas smo sami sebe opominjali, da smo spraševali po postnih jedeh, ki jih najbolj zaznamujejo prav ribe, in da je mogoče bolj prav, če so okusi umirjeni, da ne rečemo pusti. Kljub vsemu smo želeli na prvo mesto postaviti recept, ki ribjemu mesu poje hvalo. In zato ...

Prvo mesto

Če se navadite pravilno filirati sardelice, je ta recept silno preprost, zato pa na koncu slasten in izdaten: zvite sardelice so naše tokratne zmagovalke. Poslala nam ga je Primorka, Vojka Cijan iz Vrtojbe pri Novi Gorici, in je bil edini med petimi tokrat izbranimi, pri katerem je riba res prišla do veljave, in to na pravi način, za povrhu pa so sardelice dostop­na in na vse načine simpatična vrsta ribje hrane. »Malo več dela bo, ampak na koncu bo najbrž videti precej imenitno. Krasna kombinacija sestavin – sir, ribe –, zelo hranljiv obrok, če dodamo še solato s stročnicami,« je članica žirije Mojca Koman utemeljila, zakaj je recept uvrstila med pet najboljših. Z eno besedo: simpatično. Še tisti repki nekako navihano gledajo s krožnika ... Vredno prve nagrade, bona v vrednosti 120 evrov.

Vas pa prav z veseljem vabimo, da prihodnji teden pogledate, kaj je v tem receptu »videl« odlični Tomaž Kavčič, kuharski mojster, ki se je naši akciji pridružil skupaj z Lidlom Slovenija. Vsak mesec bo zmagovalni recept predelal z znanjem in domišljijo vrhunskega kuharskega mojstra. Nas spodbudil, da tudi sami jedi razvijamo in nadgrajujemo po svoje, kajti to je smisel in veselje dobre kuharije.

Drugo in tretje mesto

Pri receptu, ki je zasedel drugo mesto, so bila mnenja malo deljena: na način, kot je bil opisan, so sladki in kisli sadni poudarki v obliki fig in višenj prevpili nežno meso postrvi. Za večino komisije, našo mlado ekipo z BIC Ljubljana, Neli Selan, Jana Mohoriča, Tjašo Grčar in Marka Lipovca, je bilo to moteče, nam iz redakcije pa po premisleku niti ne. Kombinacija je nenavadna in že zato se nam je zdelo vredno poskusiti. Vsekakor pa je lepa uvrstitev za ta recept zaslužena: po kuhanju predlagamo le, da sadje narežete na manjše koščke in ga uporabite res kot »posip«, nikakor pa ne kot telo jedi. Marica Šalehar iz Kočevja bo za svoj prispevek dobila bon v vrednosti 60 evrov.

Na tretje mesto je mlada ekipa, ki se je vse dopoldne pozorno posvečala pripravi jedi, postavila torto za ribojedce. Ambiciozna sestavljanka, ki je zahtevala kar nekaj časa, je lepa na pogled, v njej se mešajo sami dobri okusi, ampak ribji je malo premalo izrazit. Kuharje z BIC Ljubljana so zmotile tudi nekatere pomanjkljivosti v opisu postopka. Pravzaprav bi pri tej torti marsikdo prej rekel, da je glavna sestavina skuta. Na kakšni slavnostni mizi pa bi bila videti lepo. Tretje mesto in bon za 40 evrov za Marijo Pišek iz Trbovelj.

Četrto in peto mesto

Pri ribjem burgerju nekoliko drugače – recept je poslala Ana Zupančič iz Solkana – so bila pričakovanja največja. Na skrivaj so pred kuhanjem vsi mislili, da imajo v rokah zmagovalca. Na žalost ni upravičil naših pričakovanj; limete v majonezi, te res ljubke ideje, sploh ni bilo čutiti, burger se je pekel v pečici brez maščobe, tako da ni razvil okusa, ki ga vseeno pričakujemo pri hrani v obliki burgerja, pa tudi dodatki, korenje in špinača, so za nas preveč asketski. Naš predlog: veliko več limete na vse konce, polpetke pa vseeno spečemo kar v ponvi – ter veliko več igranja z dodatki.

Peto mesto in še druga tolažilna nagrada pa za starega znanca te mesečne akcije Jožefa Tavčarja in njegove sardele v paradižnikovi omaki na polenti. Nedvomno uporaben družinski recept, ampak malo »premalo« za višjo uvrstitev.

Pa še tisti, ki so prišli v ožji izbor; tokrat smo imeli namreč res kar nekaj dela, da smo vse temeljito pregledali. Med postnimi jedmi smo razmišljali o solati s koromačem in pomarančo v spremstvu ovsenih palačinkic, o rezancih z rumen­jakom, oljkami in kaprami ter koruzni juhi s sirotko, med prevladujoče ribjimi pa o pijanem krapu ter ribjih ohrovtovih zvitkih, golažu iz kalamarov, ribjem filetu v radiču in testu, cvetovih s sardelicami, ribji juhi in polpetah, ki jih iz taistih rib, ki so plavale v juhi, naredimo naslednji dan, o hitrem skušinem golažu iz konzerve in na drugi strani o potočnih rakih, nekdaj pravzaprav rednih na postnih krož­nikih, danes pa veliki posebnosti.

Zdaj pa se bodo naše misli počasi obrnile k manj asketskim radostim pomladi in z njo velike noči.

Pečen postrvji file s figami
2. mesto za Marico Šalehar iz Kočevja

4 postrvji fileji, 2 žlici masla
10 dag višenj iz kompota brez koščic
5 žlic mandljevih lističev, 10 dag suhih fig
limona, malo olja za pečenje, sol, poper

Fige namočimo v topli vodi.
Postrvje fileje posolimo, popramo, pokapamo z limonovim sokom, potem pa jih po želji prerežemo na pol in spečemo v ponvi.
Na isto maščobo damo na kolobarje narezane fige in višnje in jih popečemo.
Pečene ribje fileje zložimo na krožnike skupaj s popečenim sadjem ter potresemo z mandljevimi lističi, ki smo jih prepražili na maslu.

Čestitke vsem zmagovitim receptom in hvala za vse poslane.