Odprta kuhinja: Pod svobodnim soncem

Ljuba moja domovina, vse najboljše. Izobesila sem zastavo v tvoj pozdrav. Bela, modra, rdeča je naša sreča.

sob, 25.06.2016, 12:00
Domači krekerji z grahovo pomak'co

Teknejo tudi, kadar beremo med vrsticami

Sestavine:
krekerji (približno 60 kosov)
4 g svežega kvasa, 250 g bele moke
po žlica črne kumine, maka, sezama in soli
pol žličke žafranike, 2 dl vode, 0,5 dl olja
grahova pomak'ca
2 pesti svežega graha, sol, poper, 1 dl oljčnega olja
1–2 stroka česna, šopek svežega korandra

Priprava:
Pripravimo si nočno testo: vse sestavine naj bodo hladne. Semenke in žafraniko dobro pomešamo v moko. Stresemo v večjo posodo, robove posolimo in v sredino nadrobimo kvas. Prilijemo še olje in vodo ter vgnetemo mehko testo.
Testo pomokamo, položimo v posodo in pokrijemo s prozorno folijo. Prestavimo v hladilnik, da vzhaja čez noč. Zjutraj testo stresemo na pomokano desko in ga razvaljamo zelo na tanko, približno 2 mm.
Z modelčkom za piškote izrežemo krogce ali oblike po želji, preložimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter premažemo z oljčnim oljem. Po želji lahko krekerje še dodatno solimo ali posujemo s parmezanom. Porinemo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15–20 minut oz. toliko, da so lepo zapečeni.
Pomak'ca: grah oluščimo in skuhamo v majhni količini vode. Lahko tudi nad soparo. Še toplemu prilijemo olje, solimo, popramo in dodamo strok ali dva česna. V pokončnem mešalniku sestavine dobro zmeljemo. Na koncu dodamo nasekljan koriander.

Odprla sem že najboljšo slovensko penino in nam vsem nazdravila. Na zdravje!

Pa ne bom mešala domovine s politiko. Domovina je tam, kjer je dom. Dom pa je tam, kjer je srce. Slovensko srce. Domovina smo ljudje, so naša polja in gozdovi, so pogovori na vasi in srečevanja v mestu, so ovinkaste stranske poti in hitre ceste, je modro nebo in so deževni oblaki. Domovina je večerni nasmeh otrok in jutranji zvon, je radost ob praznični mizi in žalost ob slovesu. Pražen krompir in lahka poletna solatka. Kjer na ohceti dobiš piškote za domov in kjer goste obuješ v hišne copate. Domovina je tam, kjer je doma slovenski jezik, kjer se milo poje in glasno preklinja. Po slovensko, seveda. Tudi v dvojini. Je tam, kjer imamo rodilnik in 46 narečij. Je tam, kjer se pod svobodno sonce zlekneš in slovensko bereš. In je tam, kjer je poet na glavnem trgu glavnega mesta, in ne kak kralj, vojskovodja ali general.

Na dan državnosti me navdihuje jezik. Pa ne goveji kuhan, slasten in dišeč, ampak naš, slovenski. Zapisan v knjigah in velikokrat premalo spoštovan v vsakodnevnih stikih. Preveč poenostavljeno natipkan na pametnem telefonu in površno natisnjen v mnogih tiskanih medijih. Mimogrede, zadnjič sem spet zasledila slovnično briljanten zapis: 20% popust na vsa mleka …

Berimo slovenske knjige in slovenske avtorje. Imejmo radi naš jezik in spoštujmo njegovo zahtevnost. Prihajajo počitnice in čas branja na plaži, v senci dišečih borovcev ob bučanju valov. Beremo lahko tudi pod jablano, skriti med dišečo sivko ali obkroženi z vršaci. Zraven pa preprost prigrizek, osvežilni napitek za suho grlo ali kaj sladko sezonskega. Hrustljavi krekerji iz domače pečice so res fini. Meni so bili ohlajeni veliko boljši kot topli. Grahova pomakica pa imenitno osvežujoča. Če niste ljubitelj svežega koriandra, pač uporabite sveži peteršilj ali poprovo meto. Če ponavadi sardelice cvrete v olju ali vržete na žar, poskusite te s parmezanom, ki jih preprosto spečete v pečici. Pohrustali smo vse, s kostmi in repki vred. Sadje v kornetu je fantastično, čokoladno jagodičasto in zamrznjeno jogurtasto. Za piko na i pa neprekosljiva kombinacija penine in domačih vrtnic ali šipkovih cvetov. In lepo prosim, naj bo penina kaka boljša in slovenska! Škoda bi bilo priokusa.

Prijavi sovražni govor