Odprta kuhinja: Pohane šnite malo drugače

Spet sem »odkrila« pohane šnite. Spomin iz otroštva mi prišepetava, da smo jih imeli pogosto za zajtrk (ali sladico).

Objavljeno
04. marec 2016 13.17
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Spominjam se tudi, kako se mi je maščoba pocedila po licu, ko sem zagrizla v hrustljavo popečen kos kruha. A vse se lahko naredi tudi malo drugače, z manj kalorijami. Vnuka sta prejšnji mesec nekajkrat zbolela, dovolj, da smo ju, kakor se takrat spodobi, malo pocrkljali. Kocke mlečnega kruha namočim v jajčno mešanico in popečem na maslu. Potem na paličke med te kockice nabodem še sadje, predvsem banane in borovnice, da ražnjič otroci preprosto vzamejo v roko. Za odrasle seveda ne delam ražnjičev. Kocke stresem kar na krožnik, dodam sadje in se mastimo! Uporaben je vsak že malo suh biskvit in tudi ne več sveža bageta ali žemlje. Le skorjo obrežem!

Pohane šnite v kockah
... ali nabodala s kruhom in sadjem. Za dva


Sestavine:
  • večji kos nekaj dni starega (mlečnega) belega kruha
  • 2 jajci, 2 žlici mleka, ščep soli, pol stroka vanilje
  • žlica ghee ali navadnega masla za peko
  • banana, nekaj svežih borovnic in malin
  • 3-6 paličic za ražnjiče
  • za sladkosnede še sladkor v prahu


Priprava:

  1. Kruhu najprej obrežemo skorjo in ga narežemo na 2,5-centimetrske kocke (približno 9 na jedca).
  2. Jajci razmešamo z mlekom, soljo in semeni, postrganimi iz vaniljevega stroka. Narežemo banano, operemo ter odcedimo borovnice in maline.
  3. Segrejemo maslo v ponvi, namočimo kocke v jajčno mešanico in odcejene popečemo z vseh strani, da rahlo porjavijo.
  4. Za otroke pečene kocke nabodemo izmenično s sadjem na paličke, za odrasle pa jih stresemo na krožnik in dodamo sadje. Ponudimo še tople s sladkorjem, ki si ga vsak potrese sam.


Namig: Če bomo postregli več gostom, segrejemo pečico na 100 stopinj in vanjo postavimo pekač, obložen s papirjem za peko. Takoj ko spečemo prvo »rundo« kock, jih preložimo v pečico, da ostanejo tople do serviranja.