Odprta kuhinja: Pomladni sprehod z Blažem

Tudi Blaž Mehle je začutil, da je v lepih dneh težko vztrajati za šporgetom in šel ven, v naravo.
Objavljeno
18. marec 2017 11.03
K. C. R.
K. C. R.
Tudi Blaž Mehle, ki se enkrat na mesec ukvarja s preprostimi in poceni jedilniki za bralce Odprte kuhinje, je začutil, da je v lepih dneh težko vztrajati za šporgetom. Pripravil je štiri jedi, ki s svojo barvitostjo ponazarjajo pomladno prebujanje, z lahkostjo prehodno obdobje, med dvema »težkima« praznikoma, paštetko pa si lahko pripravite tudi za na pot, za sprehod po spomladanskih poteh ...

Kako se v najlepših pomladnih dnevih, kot so bili v minulem tednu, ko sonce in narava premamita še tiste, ki se drugače najraje tiščijo doma, spravite v kuhinjo?

Ob pogledu skozi okno sončni žarki res precej vabijo v naravo, ampak moje delo je tako, da moram vseeno najti kompromis in v urnik spraviti tudi kuhinjo. Se zgodi, priznam, da je prav težko, takrat se motiviram z mislijo na cilje, ki sem si jih zadal, pa kar nekako gre.

Koliko časa vam je vzelo kuhanje današnjih predlogov?

Za pripravo pomladnih predlogov sem porabil približno uro in pol. Je pa res, da je še ozadje, ki ni vidno in se je raztegnilo na dobre tri dni. V ta drugi časovni okvir so všteti postavitev zgodbe, iskanje idej, brskanje po tržnici in trgovskih policah, skiciranje, preskušanje okusov in priprava končnega predloga, fotografiranje ...

Spet vas je malce zaneslo in vas bomo po prstih (smeh): kje ste našli puntarelo in kaj naj damo v juho mi, ki je ne bomo našli?

(smeh) Kratko in jedrnato: na tržnici. In mogoče se prav v tem skriva moj namen: da vas spodbudim, da se namesto v trgovski center odpravite na spomladanski sprehod s postankom na tržnici. Drugače je to rastlina, iz katere so stari Grki vzgojili več vrst radiča. Tako da je to že delni odgovor, s čim jo lahko nadomestite. Predlagam radič štrucar, regrat, endivijo, za malo manj drzne treviški radič ali celo kitajsko zelje. Drugače pa je cikorija nekaj, kar lahko najdete med sprehodom v naravi, saj divje raste ob poljskih poteh.

Kako to, da ste za pico izbrali brezglutensko testo? Videti ste kot kuhar, ki se mu nič kaj ne izogiba.

Ni tako samo videti (smeh) – res sem kar tak človek. Tako kot vedno je tudi tukaj nekaj ozadja: želel sem dobiti okus, ki je večini znan, a s klasičnim ali polnozrnatim testom ne bi prišel do zastavljenega cilja. Želel sem, da bi ljudje ob prvem ugrizu dobili asociacijo na piščančji kebab – in mi je uspelo.

Perutnina vas pa zanima tokrat, ne? Še na sprehodu ste imeli oči za razne ptičje kopeli in labode, ki so veslali po reki?

Perutnina je bila postavljena v ospredje načrtno, da malo popestri jedilnik. Za nami je pust in pred nami še velika noč, v teh dveh obdobjih kraljuje »kralj živali« (smeh). Moj pogled se je med zadnjim izletom res velikokrat ustavil na pticah. Daljši izlet na sončno jutro ob reki, z opazovanjem labodov, ki so zganjali svoje vragolije, je bilo zelo sproščujoč in mi je dal sveže energije. Pika na i pa je vrabec med jutranjim tuširanjem v luži. Teh pozitivnih občutkov se ne da opisati z besedo.

Sladica: ni pomaranča premočan element?

Če bi uporabil svež pomarančni sok v kombinaciji z zvitki bi pomaranča lahko nadvladala. Z dodatkom sladkorja in vode ter s toplotno obdelavo sem okus pomaranče uravnovesil in povezal z zvitki v okusno celoto.

Pomlad bo kmalu »kulminirala« v veliko noč, ki je tudi ena sama kulinarična radost. Kaj novega si boste letos izmislili?

Z gotovostjo lahko povem, da »klasike«, ki se pojavlja skoraj vsako leto, na moji mizi ne bo! Pred časom me je navdušila belokranjska fulanka in že iščem idejo, kako bi to speljal v svojem slogu. Sladko bo čokoladno in v obliki jajca, drugi dodatki še niso določeni. Pa s potico bom tudi moral nekaj narediti … (smeh)