Odprta kuhinja: Predpomladno čiščenje

Najbolj praznični mesec je minil – veseli ali ne. Na vrsti so zaobljube o bolj zdravem prehranjevanju ...

Objavljeno
14. januar 2015 09.50
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
... čistilne kure, napitki za razstrupljanje in krepitev imunskega sistema, dolgi sprehodi, savna. Kaj drugega ni pričakovati, saj vsi želimo izničiti učinke preveč zaužite hrane in pijače ter organizem spraviti v normalne tirnice.

Se strinjam, da so med nami tudi taki značaji, ki pogled zavestno odmaknejo od obloženih slastnih krožnikov – jaz zagotovo nisem članica te bratovščine. Osebno ne poznam nobenega profesionalnega kuharja ali slaščičarja, zato še vedno ugibam, kako neki uspeva njim. Sama nam­reč uživam v peki, pripravi in seveda uživanju prazničnih jedi. Ponujeno tako rekoč pred nosom le potrjuje rek, da priložnost dela tatu.

A januarja po treh kraljih le obrnem ploščo. Takrat se konča obiskovanje in nazdravljanje novemu letu in začnem uživati tekoče zdravilne in čistilne napitke. To je preverjeno dober in učinkovit način, da si organizem oddahne od napornega in intenzivnega predelovanja hrane in pijače. Podajam nekaj receptov, za katere menim, da so preprosti, zdravilni in okusni, in z malo organizacije vam bo uspelo narediti 21-dnevno kuro. Takole gre: pred zajtrkom si pripravim zeliščni čaj in skoraj ohlajenemu dodam kapljice pegastega badlja. Te namreč prečistijo in razmaščujejo jetra, koristijo pa, če jih uživamo vsaj mesec dni. Okoli 11. ure zaužijem različne zelene stiskance, ki so »hrana« za celice, osvežijo in hkrati dodajo energijo do kosila. Recept, ki ga navajam, je prvak med zelenci, saj je poln kalija in sploh organskih snovi in soli, ki jih telo potrebuje. Popoldne, okoli 17. ure, pride na vrsto sveža topla grenivkina limonada, ki poskrbi za nemoteno delovanje ledvic in krepi imunski sistem. Grenivkin sveži sok vedno razredčim z vodo, drugače deluje pre­agresivno in dosežemo ravno nasproten učinek od želenega. V zimskem času dan res hitro mine in že smo pri večeru, ko okoli 20. ure užijem zeliščni čaj s kapljicami pegastega badlja. Nekje po 21. uri ne pijem ničesar več, da ledvice počivajo.

Vsi ti napitki so bolj učinkoviti, če jih pripravljamo sproti, tako vedno užijemo svežega. Vsekakor velja upoštevati še eno priporočilo, da se v tem času popolnoma odrečemo mlečnim izdelkom in alkoholu.