Odprta kuhinja: Pri Midvakuhava.si odslej samo še parjeni krofi!

Tjaša Vede in Blaž Mikuljan z bloga Midvakuhava.si sta nas znova navdušila, tokrat s tremi predlogi za pustne sladice.

Objavljeno
25. februar 2017 23.10
K. C. R.
K. C. R.
Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, naša mesečna kolumnista z bloga Midvakuhava.si, sta nas znova navdušila, tokrat s tremi predlogi za pustne sladice. Izvirno! Krofom sta odvzela kalorije in nato porabila še beljake, kar nam ostane po njihovi pripravi, pri čemer v hladilniku niti jogurta nista imela. Ne nazadnje pa dala sta novo življenje tistim ubogim »napihnjenčkom«, ki jih, preobjedeni, pustimo, da se melanholično postarajo na mizi. Tole je čisto nova podoba pusta!

Opišita pravi pust, kakor si ga predstavljata vidva.

Na pusta odganjamo zimo in menda najbolj zaleže poln pisker smeha in zabave. Seveda se vsako leto našemiva in skupaj z zamaskirano družino obiščeva dedka, ki je prav tako utrgana maškara. Pisana druščina nato uniči celo goro krofov. Nikakor pa ne izpustiva našemljenega rajanja na pustno soboto v klubu z dobro glasbo in odlično družbo.

Kaj dajeta otrokom, ki sprašujejo, ali imata kaj za pusta hrusta?

Začuda pri naju redkokdo pozvoni in prosi kaj za pusta hrusta. Kadar pa se to le zgodi, otročad razveseliva s čokoladami in drugimi sladkarijami.

Med vajinimi recepti so nas najbolj osupnili parjeni krofi. So ti krofi kot napol narejeni bagli? Kako to, da niso nič »mokri«?

Bagli so poleg kuhanja še pečeni v pečici, medtem ko se najini krofi pečice izogibajo. Pravzaprav najbolj spominjajo na avstrijski germknödel, ki je prav tako parjen in polnjen z marmelado, poleg tega pa prelit z vaniljevo kremo in posut z makom. Najini napihnjenčki so bolj priročni in imajo le čokoladno kapo.

Zakaj niso mokri? Krofi med parno kuro ne smejo biti v stiku s tekočo vodo. Para, v kateri se kuhajo, se nabira na pokrovki in steče po robu posode na dno ali pa iz nje uide. Rezultat so krofi, ki so na otip suhi, na ugriz pa sočni in mehki.

Čestitke za torto. Prav vse pri tem receptu nam je všeč, še najbolj pa dejstvo, da se spoštljivo porabi vsa hrana, tudi ko je že ostanek. Imate še kako drugo zamisel za »postarane« krofe?

Hiter in splošno uporabljan trik je, da krofke na hitro pogrejemo v mikrovalovni pečici (10–20 sekund) in jim tako povrnemo nekaj svežine. Lahko pa jih narežemo in iz njih pripravimo zimzelene pohane šnite.

Miške: dajta nam navodila glede maščobe, ki jo najbolj cenita pri cvrtju, pa to, kako je z njeno temperaturo, da se nam miške ne žgejo. Tu je verjetno dodaten dejavnik to, da so iz beljaka.

Pri miškah olje ne sme biti prevroče, saj so hitro pripravljene in puščajo zelo majhno okno za napake – ogenj naj bo srednje močen do močen. Sicer pa so mali glodavci nadvse prijazni, saj se med cvrtjem kar sami obrnejo. Midva sicer zelo redko cvreva, a ko se spraviva pripravljat oljno kopel, uporabiva rafinirano sončnično olje, ki je pri visoki temperaturi bolj obstojno. Priporočava, da v trgovini izberete tisto, ki je označeno kot primerno za cvrtje. Odsvetujeva uporabo hladno stiskanega olja, pri katerem med cvrtjem nastajajo škodljive transmaščobne kisline.

Kaj pa je vaju presenetilo, navdušilo pri tokratnem eksperimentu s pustno peko?

Najbolj sva vesela, da nama je na pamet padla krofova zloženka, saj sva s tem dala priložnost žalostno izsušenim napihnjenčkom. Od zdaj naprej bova vsakič nalašč »pozabila« na nekaj krofov.

Delata kdaj čisto navadne pustne krofe?

Zaradi najine zadržanosti do cvrtja in zaradi splošnega bombardiranja s krofi z vseh strani v pustnem obdobju se tega podviga sama nikoli ne lotevava. Pri naju bodo v prihodnje na sporedu le parjeni.

Kaj bo v resnici na vajini mizi ta konec tedna, morda še v torek?

V torek nam bo našemljeni dedek že tradicionalno postregel s krofi in skuhal šunko. Vsak si nato na krof vrže rezino šunke in veselo zagrize. Odštekana kombinacija nekako sovpada z zmešanim pustnim vzdušjem. Šokantno – čez vikend ne bo nikakršne pojedine, ampak kaj lažjega. Verjetno kakšna mineštra.

Kaj uživači, kot sta vidva, v času posta, ki se začne v sredo, objavljajo na svojem blogu?

Midva sva privrženca lažjih jedi, zato bova bralcem največ nakladala o zelenjavi na vse mogoče načine. Kljub zelenjavanju pa marsikdaj izgubiva bitko s sladicami in drugo hrano, bogato z nezdravimi ogljikovimi hidrati, vendar to nameravava omejiti.