Odprta kuhinja: Razkošje v travi

Že ob setvi je Sonja Čibej  na glas razmišljala, da ne bi bilo slabo ob spravilu pridelka kaj prigrizniti. Rečeno, storjeno.

Objavljeno
23. julij 2016 01.10
OK, 15.7.2016, Murska Sobota [odprta kuhinja, murska sobota]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Sonja Čibej je dobra kuharica, ljubiteljica narave in vrta, ki je končno dobila možnost, da enkrat seje v zamahu, na veliko. Že ob setvi je na glas razmišljala, da ne bi bilo slabo ob spravilu pridelka kaj prigrizniti. Rečeno, storjeno. V Prekmurje je pripeljala same dobrote, nekatere je pripravljala ob petih zjutraj, tik pred dolgo potjo. Takole nam je postregla, še preden je prvi klasek padel pod koso. In ker je bilo tako dobro, objavljamo recepte: to so take fletne jedi, ki nam zdaj poleti najbolj prijajo.

Porova pita s panceto
Odlična je topla ali hladna

Sestavine:

  • krhko testo
  • 250 g gladke moke
  • 120 g masla
  • žlica kisle smetane
  • jajce
  • sol
  • nadev
  • 300 g svetlega dela pora
  • 100 g pancete
  • 70 g gavde
  • 3 jajca
  • 2 dl sladke smetane
  • sol
  • beli poper


Priprava:

  1. Krhko testo: moko presejemo. Dodamo hladno maslo, kislo smetano, jajce in ščep soli. Na hitro ugnetemo gladko testo, ga ovijemo v prozorno folijo in za uro postavimo v hladilnik.
  2. Nadev: v posodi zavremo vodo. Por očistimo in podolžno razpolovimo. Stresemo ga v krop in blanširamo 4 minute. S penovko ga za nekaj minut predenemo v ledeno hladno vodo, nato ga odcedimo in zrežemo; nekaj trakov prihranimo. Panceto narežemo na kockice.
  3. Model za pite namažemo z maslom in pečico vključimo na 180 stopinj. Testo na pomokani površini razvaljamo v obliki modela, tako da lahko z njim obložimo dno in obod. Po dnu ga dokaj na gosto prebodemo z vilicami. Enakomerno ga potresemo s porom in nakockano panceto, potem pa za 4 minute postavimo v pečico. Vsebino še potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčno mešanico (še smetana, sol in poper). Po vrhu razporedimo trakove pora, nato pa pekač za 30 minut postavimo nazaj v pečico.