Porova pita s panceto
Odlična je topla ali hladna
Sestavine:
- krhko testo
- 250 g gladke moke
- 120 g masla
- žlica kisle smetane
- jajce
- sol
- nadev
- 300 g svetlega dela pora
- 100 g pancete
- 70 g gavde
- 3 jajca
- 2 dl sladke smetane
- sol
- beli poper
Priprava:
- Krhko testo: moko presejemo. Dodamo hladno maslo, kislo smetano, jajce in ščep soli. Na hitro ugnetemo gladko testo, ga ovijemo v prozorno folijo in za uro postavimo v hladilnik.
- Nadev: v posodi zavremo vodo. Por očistimo in podolžno razpolovimo. Stresemo ga v krop in blanširamo 4 minute. S penovko ga za nekaj minut predenemo v ledeno hladno vodo, nato ga odcedimo in zrežemo; nekaj trakov prihranimo. Panceto narežemo na kockice.
- Model za pite namažemo z maslom in pečico vključimo na 180 stopinj. Testo na pomokani površini razvaljamo v obliki modela, tako da lahko z njim obložimo dno in obod. Po dnu ga dokaj na gosto prebodemo z vilicami. Enakomerno ga potresemo s porom in nakockano panceto, potem pa za 4 minute postavimo v pečico. Vsebino še potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčno mešanico (še smetana, sol in poper). Po vrhu razporedimo trakove pora, nato pa pekač za 30 minut postavimo nazaj v pečico.