Odprta kuhinja: Riba, med, hruška – pašteta

Argeta zgodbo s paštetami Exclusive pelje že sedmo leto in v tem času je nastalo šest okusov. Tokrat je morski.

Objavljeno
18. oktober 2016 12.37
K. C. R.
K. C. R.
No, in imam že prvi namig na veseli december: Argeta je predstavila svojo ekskluzivno pašteto. Že nekaj let ob koncu leta na trg pošljejo omejeno serijo paštete z okusom, ki ga pripravi priznan šef kuhinje. Letos se je z nežnim brancinom poigral Nikola Tadijanović, ki kuha v zanimivi restavraciji Stari Kaštel z veličastnim pogledom na Sečoveljske soline.

Konec oktobra naj bi bila že na policah trgovin, letošnji okus pa je morski: 28-letni Tadijanović se je spopadel z nalogo, kako nežni okus ribe nevsiljivo nadgraditi, predvsem pa, kako manufakturni izdelek spremeniti v industrijskega. Kako pašteto poslati skozi proizvodni trakt in procese, ne da bi izgubila osebnost – in to je bil zanj tudi največji izziv, je priznal. Na koncu se je med nekaj različnimi kombinacijami najbolje obnesla ideja dimljenega brancina s hruško in medom. Nežen, lahkoten okus, celo malce ženstven.

V restavraciji, ki se ne ponaša le z omam­nim pogledom, ampak tudi strašansko dolgo zgodovino kraja, pašteto že postrežejo kot del redne ponudbe. Lastnik David Sever pokaže, kako: prinesejo jo pod steklenim zvoncem, pred gostom odprejo in s podstavka se najprej izvije nežen dimček, aroma dimljenega ribjega mesa. Sicer pa si v tej restavraciji precej prizadevajo z inovativno postrežbo. Mladi šef kuhinje je novo pašteto med predstavitvijo pospremil na trg s stilom: s školjko ladinko, pečeno v soli, črnim fagotinom z dimljeno ribo na penici s tartufom, pa v kozarčkih kuhanim brancinom z omako iz sedmih istrskih zeli, kremo iz čičerke ter zelenjavo. Za posladek pa čokoladna krogla, polnjena z vaniljevo kremo in pomarančo, ki jo »odprejo« pred gostom.

Argeta zgodbo s paštetami Exclusive pelje že sedmo leto in v tem času je nastalo šest okusov. V vlogi glavnega razvijalca okusov so bili tako slavni kuharji, kot sta Alessandro Gavagna iz La Subide in Tomaž Kavčič z Zemona. Pašteta je na policah samo omejen čas in v omejenih količinah približno petsto tisoč kosov.