Odprta kuhinja: Riž v barvah pomladi

Riž je eno bolj uporabnih, vsestranskih žit, za povrhu brezglutensko, ki lahko nastopa kot samostojna jed, priloga, sladica.

Objavljeno
20. maj 2016 19.09
A. S. H., Guliver/Stockfood
A. S. H., Guliver/Stockfood
Tofu z limono in arašidi na rižoti 
z beluši in indijskimi oreščki
Za štiri; čas priprave: 35 minut,
čas peke: 30 minut, srednje težka priprava

Sestavine:
  • limona
  • 60 g arašidov
  • 2 šopa peteršilja
  • 4 velike žlice drobtin panko
  • 1 rumenjak
  • 5 velikih žlic masla
  • sol, mlet poper
  • 500 g zelenih belušev
  • 1 šalotka, strok česna
  • 250 g riža za rižoto
  • približno liter jušne osnove
  • 500 g tofuja
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 2-3 velike žlice parmezana
  • 2 veliki žlici na drobno nasekljanih zelišč 
(timijan in drobnjak)


Priprava:

  1. Limono operemo z vročo vodo, dobro obrišemo, olupimo v trakovih in iztisnemo sok.
  2. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  3. Arašide grobo nasekljamo.
  4. Peteršilj operemo, ga otresemo, potrgamo liste, nekaj jih narežemo v dolge trakove za okras, druge sesekljamo. Zmešamo ga s krušnimi drobtinami, rumenjakom in dvema velikima žlicama masla. Solimo in popramo.
  5. Spodnjo tretjino belušev olupimo in odstranimo vse morebitne olesenele dele. V slani vodi jih kuhamo približno 8 minut. Potem jih na hitro splaknemo s hladno vodo in prečno narežemo na približno 2 centimetra dolge kose.
  6. Šalotko in česen drobno sesekljamo in ju kakšno minuto pražimo v ponvi na veliki žlici masla. Dodamo še riž, ga na hitro popražimo in prelijemo z nekaj jušne osnove. Začinimo z limonovim sokom, solimo in popramo ter počakamo, da riž vsrka tekočino. Postopoma dodajamo preostalo jušno osnovo 15 do 18 minut, vmes večkrat premešamo in počakamo, da riž postane kremast.
  7. Tofu narežemo na štiri kose. Pokapamo ga z limonovim sokom, solimo in popramo ter položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu posujemo nasekljane arašide in pečemo v pečici približno 15 minut.
  8. V vroči ponvi popražimo indijske oreščke, da postanejo zlato rjavi. Ko se ohladijo, jih grobo nasekljamo.
  9. V isti ponvi, tokrat na veliki žlici masla, popečemo še prej narezane beluše. Začinimo jih z limonovim sokom, solimo in popramo.
  10. Nazadnje vmešamo preostalo maslo in parmezan v rižoto in jo začinimo. Razdelimo jo na krožnike, nanjo naložimo beluše s tofujem, potresemo z indijskimi oreščki ter okrasimo s koščki limonove lupine in peteršiljem.