Za štiri; čas priprave: 35 minut, čas peke: 30 minut, srednje težka priprava
Sestavine:
- limona
- 60 g arašidov
- 2 šopa peteršilja
- 4 velike žlice drobtin panko
- 1 rumenjak
- 5 velikih žlic masla
- sol, mlet poper
- 500 g zelenih belušev
- 1 šalotka, strok česna
- 250 g riža za rižoto
- približno liter jušne osnove
- 500 g tofuja
- 30 g indijskih oreščkov
- 2-3 velike žlice parmezana
- 2 veliki žlici na drobno nasekljanih zelišč (timijan in drobnjak)
Priprava:
- Limono operemo z vročo vodo, dobro obrišemo, olupimo v trakovih in iztisnemo sok.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Arašide grobo nasekljamo.
- Peteršilj operemo, ga otresemo, potrgamo liste, nekaj jih narežemo v dolge trakove za okras, druge sesekljamo. Zmešamo ga s krušnimi drobtinami, rumenjakom in dvema velikima žlicama masla. Solimo in popramo.
- Spodnjo tretjino belušev olupimo in odstranimo vse morebitne olesenele dele. V slani vodi jih kuhamo približno 8 minut. Potem jih na hitro splaknemo s hladno vodo in prečno narežemo na približno 2 centimetra dolge kose.
- Šalotko in česen drobno sesekljamo in ju kakšno minuto pražimo v ponvi na veliki žlici masla. Dodamo še riž, ga na hitro popražimo in prelijemo z nekaj jušne osnove. Začinimo z limonovim sokom, solimo in popramo ter počakamo, da riž vsrka tekočino. Postopoma dodajamo preostalo jušno osnovo 15 do 18 minut, vmes večkrat premešamo in počakamo, da riž postane kremast.
- Tofu narežemo na štiri kose. Pokapamo ga z limonovim sokom, solimo in popramo ter položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu posujemo nasekljane arašide in pečemo v pečici približno 15 minut.
- V vroči ponvi popražimo indijske oreščke, da postanejo zlato rjavi. Ko se ohladijo, jih grobo nasekljamo.
- V isti ponvi, tokrat na veliki žlici masla, popečemo še prej narezane beluše. Začinimo jih z limonovim sokom, solimo in popramo.
- Nazadnje vmešamo preostalo maslo in parmezan v rižoto in jo začinimo. Razdelimo jo na krožnike, nanjo naložimo beluše s tofujem, potresemo z indijskimi oreščki ter okrasimo s koščki limonove lupine in peteršiljem.