Odprta kuhinja: Simnel cake po Nigellinem receptu

Velika Britanija: starodavna velikonočna slaščica, 
za model premera 20 cm; priprava 15 minut, čas peke 2 uri.

Objavljeno
18. marec 2016 12.04
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 100 g kandiranih češenj, 500 g mešanega suhega sadja
  • 175 g razmehčanega masla, 175 g sladkorja, 3 velika jajca
  • 225 g moke, žlička pecilnega praška
  • pol žličke cimeta, četrt žličke ingverja v prahu
  • 25 g mletih mandljev, 1 kg marcipana, 2 žlici mleka
  • sladkor v prahu za delovno površino
  • malo marelične marmelade za premaz torte
  • lupinica eko limone, po želji 1 beljak


Priprava:

  1. Suho sadje in češnje narežemo na manjše kose.
  2. Okrogel model za torto obložimo s peki papirjem, tako dno kot obod, ali dobro namastimo in pomokamo. Pečico vklopimo na 170 stopinj.
  3. V posebni posodici zmešamo moko, vse začimbe, pecilni prašek in mandlje.
  4. Maslo gladko pomešamo s sladkorjem in dodamo lupinico limone. Postopno dodajamo jajce in mokasto zmes, nazadnje prilijemo mleko in vmešamo suho sadje.
  5. Marcipan razdelimo na pol. Delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu, na tem razvaljamo prvi kos marcipana na pol prsta debelo in izrežemo krog s premerom 20 cm. Ostanke prihranimo za kroglice.
  6. Model za torto napolnimo s polovico sadne zmesi, nato nanjo položimo krog marcipana ter lepo pogladimo. Naložimo še drugo polovico zmesi in postavimo v segreto pečico za pol ure, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še uro in pol, da je torta povsem trdna in zobotrebec iz nje ostane čist.
  7. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se torta povsem ohladi, šele nato jo vzamemo iz modela in preložimo na servirni krožnik.
  8. Drugo polovico marcipana razvaljamo in izrežemo krog s premerom 21-22 cm. Preostanke marcipana zgnetemo skupaj in oblikujemo 11 kroglic.
  9. Torto premažemo z mlačno marmelado, nato nanjo položimo drugi krog marcipana. Pogladimo, rob preganemo čez torto in vzvalovimo.
  10. Z beljakom prilepimo kroglice marcipana na torto. Če želimo, vsako premažemo z beljakom in premaz karameliziramo s kuhinjskim gorilnikom.


Opomba: Kilogram marcipana? Za torto na fotografiji sem ga uporabila
le 600 g in mislim, da je količina ravno pravšnja. In zakaj je le 11 kroglic?
12 apostolov - Juda = 11 marcipanovih kroglic. Zato.