Odprta kuhinja: Sivkin sirup z limonado

Priprava 1 dl sirupa traja 10 minut in še 15 minut za hlajenje, priprava pijače v minuti.

Objavljeno
26. julij 2016 17.56
koman*krompir
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • sirup
  • skodelica sladkorja
  • skodelica vode
  • 2 žlici cvetov sivke (s približno 10 stebel)
  • napitek
  • večja sočna limona ali dve manjši
  • liter vode ali 0,5 l vode in 0,5 l gazirane mineralne vode
  • 4 žlice sivkinega sirupa

Priprava:

Sirup: cvetove sivke osmukamo s stebel ter jih damo v kozico. Dodamo sladkor, vodo, pristavimo. Ko zavre, odstavimo in pustimo pokrito 20 minut. Zatem precedimo. To je sirup, ki se v hladilniku obdrži en teden.
Napitek: sok limone stisnemo v vrč in dodamo sivkin sirup. Prilijemo (gazirano) vodo in takoj ponudimo.

Namig: Bi želeli sivkin sirup obdržati dlje? V krop stresite sivkine cvetove, po 20 minutah namakanja jih precedite, dodajte sladkor in segrejte do 76 stopinj, kakor vsak drug zeliščni sirup.

Koristen nasvet: Sivka je modro vijoličaste barve in tak naj bi bil tudi sirup, kajne? V naravnem sivkinem sirupu je le krepka aroma, sivkino barvo pa dobite, če v napitek previdno kanete kapljico ali dve modre živilske barve.