Odprta kuhinja:  Skutna torta s prelivom iz rabarbare

»Z izbiro sadja za preliv 
se lahko tudi malce poigrate,« pravi Mojca Sušnik, ki je torto pripravila. Jutri v Odprti kuhinji dobite še več njenih receptov.

Objavljeno
15. april 2016 22.46
Ž. K.
Ž. K.
Sestavine:
  • 2,5 dl mleka
  • štiri žlice sladkorja
  • naribana lupina limone
  • 4 rumenjaki
  • ščepec soli
  • osem lističev bele želatine
  • 400 g skute
  • 2,5 dl sladke smetane
  • preliv
  • rabarbara
  • sladkor po okusu
  • kutinov liker


Priprava:

  1. Lističe želatine namočimo v hladni vodi. Mleko skupaj s sladkorjem, soljo, naribano limonino lupinico in rumen­jaki med stalnim mešanjem segrejemo do vrelišča in odstavimo. Še vroči zmesi dodamo dobro ožeto želatino in mešamo, dokler se popolnoma ne razpusti.
  2. Sladko smetano dobro stepemo in jo vmešamo v strjujočo se jajčno zmes. Na koncu dodamo še skuto, nato pa vse zlijemo v tortni model, obložen s papirjem za peko. Površino zgladimo in model postavimo v hladilnik.
  3. Ko se strdi, po približno dveh urah, vzamemo iz hladilnika, odstranimo obod modela in papir za peko ter na vrh torte položimo krožnik. Torto previdno obrnemo tako, da je dno modela zgoraj in papir ter kovinsko dno modela previdno odstranimo.
  4. Preliv: sveža stebla rabarbare olupimo in narežemo na centimeter dolge koščke. Damo jih v kozico, dodamo sladkor po okusu in zalijemo s kutinovim likerjem. Dušimo do mehkega. Omako prelijemo v omačnico ali v lep širok kozarec. Počakamo, da se ohladi, in ponudimo skupaj s torto.


Mojčin nasvet: Ker torta ni presladka, jo lahko ponudimo z različnimi prelivi iz sadja, ki je trenut­no na voljo, na primer z jagodnim, borovničevim, malinovim, mareličnim, figovim, grozdnim, drenovim, pa še kakšen bi se našel.