Odprta kuhinja: Slasten grižljaj, no, dva ali trije

Katja Martinšek vdahne življenje pisanim, elegantnim, svetlečim se, predvsem pa odličnim grižljajem tortic na palčkah.

Objavljeno
02. februar 2016 12.52
Cakepop - tortice na palčkah 26.januarja 2016 [cakepops,tortice,sladice]
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Lani smo se v pustni številki Odprte kuhinje čudili čudovitim nežnim akvarelnim ilustracijam Mete Wraber – nabodenim v krof. Letos pa smo na palčke nabodli kar krofke. Čudovite in slastne. Pri tem nam je pomagala Katja Martinšek, ki s potrpežljivostjo in vztrajnostjo vdahne življenje pisanim, elegantnim, svetlečim se, predvsem pa odličnim grižljajem tortic na palčkah.

»Danes jih lahko vidimo marsikje, pred petimi leti pa sem jih čisto po naključju našla na svetovnem spletu, ko sem iskala idejo za torto v obliki gusarske ladje, ki si jo je takrat zaželel moj sin,« o zametkih začetkov pove Katja. Rojstnodnevne torte so vedno pripravljali sami, a Kat­jino slaščičarsko znanje ni bilo bogato, prej povprečno, bi rekla sama. Sladke kroglice pa ji niso dale miru, tako da se je pozneje bolj poglobljeno začela ukvarjati z njihovo pripravo, prebrala je knjige, všeč pa ji je bilo tudi to, da je pri njih lahko sproščala svojo umetniško žilico in uresničevala morje idej, ki so se ji podile po glavi. »Danes je drugače, ljudje že povedo, kaj bi radi na palčkah, tako da bolj razmišljam, kako bi to naredila. Včasih se zalotim, da hodim po trgovinah in gledam, kako bi lahko neko stvar uporabila za ušesa, pentljo ali čisto nekaj drugega,« pove Katja.

Tudi izbire dodatkov za krašenje slaščic je veliko več kot pred leti, ko so kraljevale enobarvne ali pisane mrvice in kokos. »Za dekoracijo in okrasitev tortic danes obstajajo dobro založene trgovine, v katerih lahko dobiš marsikaj. Če česa ni, pa to zagotovo najdeš na spletnih straneh, ki pa so navadno precej drage. Jaz na njih kupujem le izjemoma, še vedno najraje naredim stvari sama,« pove Katja. Uporabi sladkorno ali marcipanovo maso. Ljubša ji je sladkorna, ker se bolje »obnaša«. Če pa bi Katja tortico naredila sebi, bi bila tiramisujeva ali limonova, brez vseh dodatkov, da bi se lahko posvetila le okusu in užitku trenutka.

Zdaj so ji najbolj všeč tiste, ki so posute z zlatim, srebrnim in bakrenim prahom in so zelo elegantne, pomembno pa je, da so popolne oblike, saj se najmanjša nepravilnost na njih že pozna. »Največ dela pa je z risanimi junaki – Mikijem Miško, Minioni, Garfieldom, Spužijem, zaradi vseh detajlov, a otroški nasmeh in zadovoljstvo potem vse poplačata,« še doda umetnica sladkega.

Ja, v pripravo kroglic je vloženega ogrom­no dela in časa. Vse so narejene iz osnovnega biskvitnega testa, ki ga je po peki najprej treba ohladiti, potem pa zdrobiti in zmešati s kremo. Zmes ohladimo v hladilniku in šele nato oblikujemo kroglice oz. tisto obliko, ki jo želimo. Te nabodemo na palčke in jih namočimo v glazuro, recimo čokoladno ali sladkorno. Počakamo, da se ohladi, nakar se začne ustvarjalni del, v katerem uživa in naravnost blesti Katja Martinšek, po izobrazbi sicer arhitektka. Natančnost, potrpežljivost in vztrajnost so tudi vrline, ki so jih v študijskih letih kalili in ji zdaj pridejo še kako prav. Od nekdaj pa je tudi strastna športnica, ki se zaveda pomena reda in discipline – še pred študijem je enajst let zagreto trenirala smučanje, zadnja leta pa z velikim veseljem premaguje maratone doma in po svetu.

Tudi pri pripravi majhnih tortic s še manjšimi premnogimi detajli je zbrana in ne odneha, človek bi rekel, da je prav trmasta. Vse naredi sama. Naročila za približno 300 kroglic so precej pogosta in se jih loti sistematsko, dobila pa je tudi že takšna za 1000 posladkov na palčki in jih je v treh dneh izpolnila brez večjih težav. Te pa ji lahko povzročajo obrazi na palčkah, princeske s preveč detajli, čeprav je tudi te nazadnje izdelala »in še princa zraven«, poudari v smehu Katja. »Bi se pa lahko lotila karikatur obrazov, pri katerih bi poudarila eno podrobnost, posebnost, ampak takšnega naročila še ni bilo,« razmišlja.

Vse njene sladice so iz domačih sestavin. Katja ne uporablja nadomestkov za jajca, namesto margarine dodaja maslo, za pomarančni okus tortic iztisne pomarančni sok in dobro očiščeno lupino bio pomaranče nariba v testo. Ker vse naredi sama, so lahko tortice tudi brez glutena, brez mleka, celo brez jajc. »Nič ni umetnega ali vnaprej pripravljenega,« še enkrat poudari. Tortice je zato treba naročiti vsaj tri do pet dni prej, v hladilniku pa lahko počakajo največ pet dni.

Katja s torticami na palčkah oz. cakepopsi in cakeballsi pelje svojo zgodbo, vi pa si takšno mogoče lahko naredite prav za pusta. Ta je ravno prav šaljiv, pisan in zabaven.