Odprta kuhinja: Stročji fižol - zeleni opazovalec z višav

Zdravje v zeleni, dolgi obleki, opazovalec z višav, odličen za prebavo in preprost za kulinarično pripravo.

Objavljeno
29. julij 2016 17.39
A. S. H.
A. S. H.
Na vrtovih se v tem času bohoti tudi stročji fižol. Zdravje v zeleni, dolgi obleki, opazovalec z višav, odličen za prebavo in preprost za kulinarično pripravo. V kuhinji ga lahko dodajamo v poletne čorbice, pomembno vlogo ima v boranji, ki si je ne predstavljamo brez pire krompirja. Stročji fižol lahko nastopa tudi samostojno v solati ali je del smetanove omake. Zanimivo pa ga je poskusiti tudi z oreščki, gobicami ali inčuni. Preverimo?

Testenine s stročjim fižolom in črnimi olivami
Za 4 osebe; za poletni pridih lahko dodamo tudi inčune

Sestavine:
  • 350 g testenin
  • 200 g stročjega fižola
  • 50 g razkoščičenih črnih oliv
  • šop svežih zelišč
  • 3 stroke česna
  • nekaj oljčnega olja


Priprava:

  1. V večji posodi zavremo vodo in v njej po navodilih proizvajalca na zob skuhamo testenine.
  2. Stročjemu fižolu odrežemo oba konca in ga v kropu skuhamo, toliko da ostane še čvrst. Fižol potem odcedimo.
  3. V terilniku ali manjšem sekljalniku zmiksamo polovico oliv in zelišč ter ves česen in vse skupaj pokapamo z oljčnim oljem, da dobimo tekočo omako.
  4. Omako polijemo po testeninah in stročjem fižolu, jedi dodamo še preostale olive in zelišča. Na koncu še posolimo in popramo po želji in ponudimo.

Namig: Če želimo na krožnih dihniti še kanček morskega vzdušja, lahko v omako zmiksamo še 40 g inčunov.