Odprta kuhinja Tine Gunzek in Primoža Forteja

Akademska igralca sta par že štiri leta, skupaj živita dve leti, brez katerih petih stvari pa ne moreta v kuhinji, preberite v nadaljevanju.

Objavljeno
14. oktober 2016 21.19
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Tina je odlična kuharica in se znajde za kuhinjskim pultom, uporablja domišljijo in v kuhanju uživa. Primož pa je njena spodbuda in hvaležen odjemalec nastalih dobrot. Akademska igralca sta par že štiri leta, letos pa bosta skupaj sodelovala tudi na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

#1 DŽEZVA. Par, ki že dve leti živi v prijetnem stanovanju v Ankaranu, dan obvezno začne s kavo. »Po bosansko«, se pravi trikrat prevreto in dobro uležano, jo prav vsako jutro pripravi Primož in z njo pocrklja Tino v postelji. »Prebudi me vonj po kavi in v njem uživam,« pove nasmejana sedemindvajsetletnica, ki prav te dni začenja, tako kot Primož, sezono v slovenskem gledališču v Trstu. Sogovornica jo pije brez vsega in po zajtrku si privošči še eno. Prav tako Primož, le da je njegova z žličko sladkorja in precej mleka. Vedno pa mora biti skuhana v džezvi, ki jo je Tina že pred leti kupila v Sarajevu in odlično opravlja svojo vlogo. »Glede na prerokbe prodajalca jo bo tudi večno,« se nasmeji akademska igralka, ki ostaja zelo povezana z Ljubljano, že zaradi vseh predstav za otroke in mladino, v katerih nastopa v Cankarjevem domu. No, Primož pa je v tem času končal snemanje uspešne nadaljevanke Ena žlahtna štorija, katere zadnjo sezono bomo lahko na malih zaslonih spremljali do konca leta.

#2 ČOKOLINO. Pri dvaindvajsetih se je Primož odselil do doma in navado, da vsaj enkrat na dan poje čokolino, vzel s seboj kot pomembno popotnico. Če si ga ne privošči za zajtrk, si ga bo pripravil za večerjo. Njegov je narejen s toplim mlekom, precej redek in s pol žličke sladkorja. Sam bi spisal peticijo proti vsem drugim ponaredkom, kot so keksolino, rižolino in podobno. Tina se ob teh strastnih besedah nasmeji in pove, da njej ni všeč. Za zajtrk si raje z domačo marmelado namaže doma spečen kruh. Primož prikima, da se tudi on ne more upreti njenemu kruhu, le da si ga privošči s sirom. »Nor sem na vse vrste sira, mlečni izdelki nasploh so moja šibka točka,« se namuzne. Celo tako zelo ga premamijo, da kos sira najde svoje mesto celo na palačinkah z nutelo. »To pa so kulinarične posebnosti, a?« se pohvali, čeprav se, malo za šalo malo zares, zaveda, da pri svojih šestintridesetih ni več tako mlad in bo moral bolj paziti na trebušček. »Sicer veliko kolesarim in plavam, ampak včasih sem lahko pojedel, kar sem hotel, zdaj pa je drugače. No, res je tudi, da Tina božansko dobro kuha in peče,« pomodruje in pohvali svojo boljšo polovico.

#3 KROMPIR. Tako kot Primož ne more brez mlečnih izdelkov, se Tina ne more upreti krompirju. Obožuje ga in pripravlja na sto in en način. V nekem obdobju sploh ni kuhala, pekla drugega. »Vsak dan je bil krompir, saj ne rečem, da to ni v redu. Bil je odličen, ampak jaz imam rad tudi testenine in riž,« pove Primož. »Tako sem jo nekega dne lepo prosil, ali lahko malo razširiva svoj jedilnik. In sva ga,« se skupaj nasmejita krompirjevemu obdobju svoje zveze. A tudi zdaj imata krompir - vedno domač in vedno različen, a odličen. »Imava veliko srečo, da naju skoraj z vsemi sestavinami zalagata moji babici. Ena dela mezge, marmelade, testenine, druga pa ima manjšo kmetijo in prideluje med drugim krompir, sezonsko zelenjavo, pa še za nekaj glav živine skrbi,« razkrije Tina. »Včasih se zgodi, in takrat oba najbolj uživava, da je vse, kar je na krožniku, domače. Zavedava se te sreče in sva hvaležna za vse dobrote. Tudi babicam,« se zasmeji igralka.

#4 SOKOVNIK S KOZARCEM.
»Tini sem pred časom podaril odličen sokovnik, v katerega narežeš sadje, dodaš predpisano količino vode in zmelješ. Ko vse skupaj obrneš, je posoda, v katero teče napitek, tudi kozarec in nemalokrat greva na vaje vsak s svojim,« pove igralec. »Ja, imava nekaj preverjenih receptov - recimo grenivka in korenček, zmagovalna kombinacija, osvežilna, poživljajoča in hranilna. Včasih na vajah nadomesti celo kakšno kavo,« doda Tina. »Ampak najboljši recept sva odkrila letos na potovanju po Zanzibarju, ki je za naju pravi kulinarični raj. Pasijonka recimo tam raste vsepovsod. Mi pa jo lahko dobimo v Lidlu,« nas še na hitro pouči Primož. Recept pa je takšen: pasijonka, kokos in češnje. Obema se kar zaiskrijo oči ob teh spominih in misli jima uidejo na zanzibarsko letališče, kjer sta imela nekaj manjših težav, saj sta v ročni prtljagi nosila še šest pasijonk in šest kokosov. Urad­nikom na letališču seveda ni bilo prav, a Tina je uporabila svoj igralski talent in preusmerila pozornost na t. i. izgubljeni uhan. Kmalu so ga vsi iskali, par pa je po uspešnem prvem situ svoj zaklad raje pospravil v prtljago za tovorni prostor in ga tako uspešno prepeljal domov.

#5 LETNI ČASI. Rada imata prav vse, z njimi pa tudi vse tisto, kar narava v posameznem delu leta ponuja. Šparglji, regrat, kostanj, kakiji, fige, grozdje ... V vsem uživata. Imata se za velikojedca, kar je za odtenek bolj žmohtno od vsejedca. Ob dobrotah, ki jih dobita od svoje širše družine, pa tudi sama pripravita kakšno marmelado. »Letos sva imela manjšo trgatev kar na domači trti in naredila sem čudovito grozdno marmelado,« pove ljubiteljska kuharica. Primož pa, kot moški, ki je deset let živel sam, Tini prizna vse zasluge za svoj kulinarični preporod. »Tina mi je odprla obzorja,« pove resno. Prav tako resno, kot obdeluje njun vrtiček, v katerem rastejo bučke, paradižnik, redkvice, motovilec in začimbe ter dišavnice. »Raste pa tudi rabarbara, ki jo kar tako grizljam in si zraven dobro razgibam obrazne mišice,« se nasmeji Primož. Zavedata se, da se vse spreminja in obdobja jemljeta kot del življenja. Tini trenutno nikakor ne dišijo ribe, Primož nima rad sladic, razen Tininih browniejev, drugače sta bolj ljubitelja piva, zdaj pa spoznavata tudi vrhunska slovenska vina. Spreminjata se, kakor se spreminjajo letni časi. Ob njih spoznavata sebe in vse, kar prinašajo.