Danes bo Tomatina, eden najbolj znanih paradižnikovih dogodkov na svetu: v vasico Bunol pri Valenciji v Španiji – sicer ima kakih deset tisoč prebivalcev – se zgrinjajo množice, željne obmetavanja s prezrelimi paradižniki. Nekaterim se zdi to kar malo nespodobno, je pa tradicija: Tomatina se dogaja že od konca druge svetovne vojne. Mi pa raje vrzimo paradižnik v lonec – prav zdaj je letina v polnem zamahu, tako da se s presežki ukvarjamo tudi sami, ne samo Španci.
Krompirjeva tortilja z jajčevci in češnjevimi paradižniki
Za štiri osebe. Čas priprave: 40 minut, čas mirovanja: 30 minut, čas kuhanja: 1 ura, lahka
Priprava:
700 g krompirja, ki se ne razkuha
sol, mlet poper
manjši jajčevec
4 do 6 velikih žlic olja
150 g češnjevega paradižnika
1 čebula, 2 stroka česna
6 jajc
2 dl smetane
1 dl mleka
60 g sveže naribanega sira
pol čajne žličke sesekljanega rožmarina
čajna žlička sesekljanega timijana
Priprava:
Krompir operemo in ga kuhamo od 20 do 25 minut v vreli slani vodi. Odlijemo vodo, prelijemo krompir s hladno vodo, ga olupimo in počakamo, da se ohladi.
Operemo jajčevec, ga očistimo, narežemo na rezine, potresemo s soljo in približno 30 minut pustimo v vodi. Nato odlijemo vodo, položimo rezine v ponev, na kateri smo segreli dve do tri žlice olja, ter jih pečemo na obeh straneh, da porjavijo. Postavimo jih na papirnate brisače, da vpijejo olje.Segrejemo pečico na 180 stopinj.
Paradižnike operemo in razpolovimo.
Čebulo in česen olupimo ter ju drobno sesekljamo.
Jajca dobro premešamo s smetano, mlekom in sirom ter solimo in popramo.Krompir narežemo na pol centimetra debele rezine in jih popečemo v ognjevarni ponvi s preostalim vročim oljem, da postanejo zlato rjave. Vmes jih večkrat obrnemo. Dodamo sesekljano čebulo in česen ter začimbe, na hitro popražimo ter dodamo rezine jajčevca. Priložimo še paradižnik.
Jajčno kremo razporedimo tako, da z njo prekrijemo vso zelenjavo.Pečemo v vroči pečici od 30 do 35 minut, da se jed obarva zlato rjavo.