Odprta kuhinja: Torta iz sladkega krompirja

Torta iz sladkega krompirja, ki je sicer kar precej oddaljen sorodnik krompirja, čeprav si delita ime, je odlična zaradi kombinacije nepogrešljivih zimskih dišav cimeta, koriandra in muškatnega oreščka.

Objavljeno
24. december 2015 11.09
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
Torta iz sladkega krompirja
skoraj tako »carska« kot Marija Terezija; za model premera 28 cm ali dva po 16 cm

Sesatvine:
testo:
  • 230 g sladkega krompirja
  • 200 g bele moke
  • 60 g mletih orehov
  • 3 jajca
  • 1 dl olja
  • 180 g sladkorja
  • po žlička sode bikarbone, pecilnega praška, mletega cimeta
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • po pol žličke mletega kardamoma in mletih klinčkov
  • cela pomaranča
krema:
  • 700 g maskarponeja
  • 3 žlice medu
  • pomarančna lupinica
  • sladki beljak
  • 3 beljaki
  • 2 žlici mletega sladkorja
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • pol žlice koruzne moke


Priprava:

  1. Sladki krompir skuhamo z lupino. Kuhanega olupimo in pretlačimo (piriramo) in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
  2. Vse suhe sestavine med seboj dobro premešamo.
  3. Cela jajca s sladkorjem zmešamo z električnem mešalnikom, da nastane penasta zmes. Primešamo krompirjev pire in olje. Postopoma dodajamo suhe sestavine in dobro zmešamo.
  4. Testo vlijemo v pomaščen pekač za torte in pečemo na 180 stopinjah približno 40 minut. Pečeno stresemo iz modela in pustimo, da se ohladi. Nato biskvit prerežemo in namočimo s sokom ene pomaranče.
  5. Namažemo s kremo, ki jo naredimo tako: maskarponeju dodamo med in naribano pomarančno lupinico. Z lopatko sestavine dobro premešamo.
  6. S kremo premažemo tudi celo torto in posujemo z mletim cimetom ali pa jo okrasimo s sladkim beljakom: beljake stepamo in postopoma dodajamo sladkor, limonov sok in moko. Mešamo toliko časa, da lepo naraste in postane čvrst in sijoč. Napolnimo dresirno vrečko in poljubno okrasimo torto ter zapečemo z gospodinjskim gorilnikom.

Še več odličnega branja ponujamo jutri v Odprti kuhinji, prilogi Nedela.