Odprta kuhinja: Triki s kruhom

Kruh je vsestransko uporabno in verjetno edino živilo, ki ga poznajo na vseh celinah in v vseh kulturah.

tor, 05.01.2016, 15:00

V knjigah in na svetovnem spletu sem izbrala tiste trike, ki nam mogoče lahko prihranijo kakšno minuto dragocenega časa. Nekaj pa je tudi takšnih, za katere ugotovimo, da so bolj mit kot trik.

#1 Hlebček malo drugače. Hlebček kruha lahko v nekaj trenutkih spremenimo v slasten priboljšek z zanimivim videzom. Zgornjo polovico križno narežemo in v reze nabašemo sir. Lahko je nariban ali v kosih. Po želji lahko dodamo na drobno nasekljan česen, na kolobarčke narezane oljke, sesekljan drobnjak ali narezano mlado čebulo, če je pri roki. Še malo pokapamo z oljčnim oljem in tako napolnjen hlebček postavimo v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija. Če želite, ga lahko pokrijete s folijo, pečete pa toliko časa, da se sir stopi. Postrežemo še toplega, skupaj s narezkom. Odličen trik, ki je hitro pripravljen in vedno navduši. Nič čudnega, če je tudi najbolj znan med vsemi.

#2 Prepreči solzenje. Rezanje čebule ponavadi ne mine brez solz, še posebno če je potrebujemo za velik lonec golaža. Nekateri prisegajo na rezanje v vodi, drugi jo dajo pred sekljanjem za nekaj časa v zamrzovalnik, tretji pri rezanju ne dihajo skozi nos, ampak skozi usta. Hlapi, ki se sproščajo iz čebule in pridejo do nosne in očesne sluznice, so namreč tisti, ki povzročajo solzenje. Mi smo preizkusili trik s kruhom: če ga držimo med ustnicami, menda prestreže vse hlape in nas obvaruje pred solzenjem. Razlika v rezanju brez pripomočkov in s kruhom v ustih je bila za odtenek v prid kruhu, a še vedno zanemarljivo v primerjavi s tem, da držanje kruha z zobmi ni ravno enostavno.

#3 Zmehča rjavi sladkor. Ko embalažo z rjavim sladkorjem odpremo in ga stresemo v posodo, hitro postane trd kot kamen. Da ga pred goste ne postavimo z nalogo »zdrobi me, če me moreš«, to že prej naredimo sami s kosom kruha. Postavimo ga na sladkor in čez uro ga bomo z žlico veliko lažje zdrobili. Kruh namreč vsebuje veliko vlage, sladkor pa to vlago veže nase. Nekateri imajo v posodici s sladkorjem celo ves čas kruh, da se sploh nima časa sprijeti. V tem primeru je treba kruh redno preverjati, da ne splesni. Če sladkor potrebujete takoj, pa ga s kozarcem vode postavite za nekaj minut v mikrovalovno pečico in bo kepa še prej popustila.

#4 Drobtinice. Star kruh je še kako uporaben. Ko še ni čisto trd, lahko iz njega naredimo popečene kruhove kocke kot dodatek h kremni juhi ali solati. Če ga posušimo v pečici, da postane čisto trd, pa ga lahko zmeljemo v drobtine. Če nimamo strojčka, ga zavijemo v kuhinjsko krpo in močno povaljamo z valjarjem, ali pa uporabimo kar nastavek paličnega mešalnika za sekljanje. Najbolj natančni potem s cedilcem ali sitom še presejejo drobtinice, da ločijo večje od manjših. Pobrskali smo tudi za nasveti, kako narediti brezglutenske drobtinice. Tak kruh je namreč predrag, da bi ga namerno sušili in drobili. Drobtinice tako lahko naredimo kar iz riževih kosmičev ali brezglutenskih slanih prestic.

#5 Torta. Resda redko, ampak se zgodi, da ostane kakšen kos torte za naslednje dni. Takrat jo moramo postaviti v hladilnik, ki jo ponavadi hitro izsuši. To lahko preprečimo tako, da v del, ki je odrezan, do polovice zapičimo zobotrebec in na drugo stran pričvrstimo kos kruha. Naj se oba dela dotikata. Če je torta odrezana z obeh strani, naredimo enako še na drugi strani. Vlaga v kruhu poskrbi, da se torta ne izsuši. Zobotrebec pa deluje kot njen prevodnik in drži skupaj oba dela. Torta bo tako tudi drugi dan odlična. Še en dan kasneje, pa se bosta tako torta kot kruh izsušila. A družba in dogajanje s praznovanja, naj ostaneta v lepem spominu za vedno.

Še nekaj nasvetov.

Francoski štruci lahko izdolbemo sredico in jo napolnimo s francosko solato. Za nekaj časa jo postavimo v hladilnik, narežemo in ponudimo. Toastu lahko iz sredice izrežemo poljuben motiv in vanj na ponvi razbijemo jajce. A ne pozabimo ga najprej popeči z druge strani. V stiski s časom lahko odvečno maščobo na juhi popivnamo s kruhom. Tako pridobimo čas, ki je sicer potreben, da se juha ohladi in maščoba strdi. Tudi papirnate tapete lahko z rahlo trdim starim kruhom na grobo očistimo. Tak kruh, seveda brez skorje, deluje namreč kot nežen brusni papir.

Prijavi sovražni govor