Odprta kuhinja: Velika noč po Evropi

Za veliko noč na Poljskem in v Ukrajini pripravijo tudi tole jed, klobasice pa so primerljive z našimi kranjskimi. Jamie pa naredi takšne kruhke.

Objavljeno
18. marec 2016 09.52
Posodobljeno
22. marec 2016 14.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Bialy barszcz
Poljska, Ukrajina: poenostavljen recept; za štiri; priprava 10 minut, čas kuhanja 10-15 minut


Sestavine:
  • par (kranjskih) klobas
  • žlica masla
  • večji por, manjša čebula
  • 2 večja krompirja, timijan
  • lonček kisle smetane
  • 2 žlici moke
  • 3 žlice sveže naribanega hrena
  • sol, poper, koper, peteršilj
  • sok limone ali kozarec suhega belega vina
  • 2-4 trdo kuhana jajca

Priprava:
  1. V lonec damo klobase, prilijemo 1,5 litra hladne vode. Ko voda zavre, kuhamo 10 minut. Klobase vzamemo iz lonca, vodo prelijemo v drug lonec in prihranimo kot jušno osnovo.
  2. Čebulo in por narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke.
  3. Jušni lonec vrnemo na štedilnik in v njem raztopimo maslo, na njem 5 minut nežno pražimo čebulo, česen, por.
  4. Dodamo krompir, timijan, prilijemo prihranjeno vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo 10-15 minut, da se krompir zmehča. S paličnim mešalnikom pretlačimo.
  5. Posebej v skodelici zmešamo kislo smetano in moko, razredčimo z zajemalko juhe, gladko premešamo in vlijemo v lonec z juho. Kuhamo še 5 minut, da se juha zgosti.
  6. Juho začinimo z naribanim hrenom, solimo, popramo in začinimo s koprom. Prilijemo še sok limone ali vino, da uravnamo okus. Odstavimo.
  7. Trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na rezine, četrtinke ali polovičke, klobase pa narežemo na rezine. Na vsak krožnik damo kose jajc, nekaj kolesc klobase in vse skupaj prelijemo z juho. Takoj ponudimo.


Opomba: Poljaki uporabljajo svojo kielbaso, ki jo pri nas brez težav nadomes­tite s kranjsko klobaso.

Hot cross buns po Jamiejevem receptu
Velika Britanija: slastne bombetke za velikonočni zajtrk; priprava 10 minut, čas vzhajanja skupaj 2 uri; čas peke 20-25 minut

Sestavine:

  • 2 vrečki suhega ali kocka svežega kvasa, 3 dl mleka
  • 500 g namenske moke za kvašeno testo
  • žlička soli, žlička mletega cimeta, žlička muškatnega oreška
  • žlica mešanice začimb za medenjake
  • 50 g sladkorja, 50 g masla, veliko jajce
  • 100 g sočnega suhega sadja po okusu (rozine, korinte, marelice, brusnice)
  • premaz
  • 3 žlice medu

Priprava:

  1. Iz presejane moke, soli, kvasa, raztopljenega masla, začimb, jajca, sladkorja in mleka zgnetemo mehko kvašeno testo in ga pustimo vzhajati na toplem uro do uro in pol, da naraste na dvojno velikost. Pokrijemo ga z vlažno krpo, da res dobro naraste.
  2. Medtem namočimo suho sadje v rumu ali vodi.
  3. V vzhajano testo stresemo namočeno suho sadje in na hitro pregnetemo.
  4. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Velik pekač namastimo ali obložimo s papirjem.
  5. Testo razdelimo na 12 kosov, vsakega oblikujemo v kroglico. Zložimo jih na pekač, pokrijemo z vlažnim prtičem in pustimo vzhajati 30 minut, da dvojno narastejo.
  6. Medtem v posodici zmešamo 2 žlici moke in 4 žlice vode
v gosto mešanico. Nalijemo jo v vrečko.
  7. Vzhajane bombetke narahlo sploščimo, nato vrečki odrežemo vogalček in nabrizgamo na bombetke mokast križ.
  8. Pekač porinemo v segreto pečico za 15-20 minut, da nežno porjavijo.
  9. Pečene vzamemo iz pečice, jih preložimo na mrežico in porjavele dele takoj premažemo z medom.

Opomba: To ni sladica, ampak sladkast kruh kot naša pinca, ki jo ponudite ob šunki in hrenu.

Še več receptov za dobrote z velikonočne mize po svetu, dobite tukaj.