Odprta kuhinja: Z goriško vrtnico in cvetočim travnikom

Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu se je tudi letos, že desetič, udeležil vrhunskega gastronomskega srečanja v italijanskih Dolomitih, v znamenitem smučarskem središču Alta Badia.

Objavljeno
29. januar 2016 11.55
O.K.
O.K.
Dogodek, doslej poznan pod imenom Audi Chef’s Cup Südtirol, so letos preimenovali v Care's: The Ethical Chef Days.

Organizatorja, Paolo Ferretti in Norbert Niederkofler, sicer kuhar z dvema Michelinovima zvezdicama (restavracija St. Hubertus, San Cassiano), sta znova gostila trideset vrhunskih kuharjev z vsega sveta s skupno vizijo novega, inovativnega in etičnega pristopa do hrane s poudarkom na tradiciji in lokalnih izdelkih. Letos so z novim imenom, Care's, želeli poudariti glavno sporočilo druženja, pomen tradicije, spoštovanje narave in lokalnih pridelovalcev ter promoviranje etičnega pristopa do »samozadostne« kuhinje, od lokalne pridelave do recikliranja odpadkov. Tomaž Kavčič je na slavnostni večerji v hotelu Sassongher (skupaj s kuharskimi mojstri Jodžijem Tokujošijem (Tokuyoshi, Milano, Italija), Claudiem Sadlerjem (Sadler, Milano, Italija); Rafae­lom Costa e Silva (Lasai, Rio de Janei­ro, Brazilija), Sasujem Laukkonenom (Chef & Sommelier, Helsinki, Finska), Anthonyjem Genovesejem (Il Pagliaccio, Rim, Italija) pripravil jed, v kateri je bil glavna sestavina goriški radič, imenovan tudi goriška vrtnica, postregel pa ga je v družbi tradicionalnih sestavin: z jajcem, panceto, fižolom … Jed je navdušila ne le goste večerje, temveč tudi lastnika restav­racije, tako da je goriški radič, ki ga niso še nikdar doslej imeli v ponudbi, uvrstil na degustacijski meni. Za gala večerjo v restavraciji St. Hubertus v Hotelu Relais & Chateaux Rosa Alpina pa je Tomaž Kavčič pripravil uvodni finger food Tartuf z mislimi na veliko noč: krompir, jajce in svež tartuf, postreženo v jajčni lupini na spomladanskem cvetočem travniku – kar je bilo tudi zaradi izvirnosti zelo toplo sprejeto, saj je bilo zunaj –18 stopinj Celzija.