Odprta kuhinja: Za praznično mizo s prijatelji

Dragi moji, pa je že veseli december!? Luči že osvetljujejo mesta po Sloveniji. Opozarjajo nas, da je napočil čas za priprave na praznike.

Objavljeno
07. december 2016 14.47
Posodobljeno
07. december 2016 17.00
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Tudi pri naši hiši se začne december z Miklavžem. Pridejo vsi »otroci« in imamo zajtrk, pa čeprav bo to popoldne! Saj vemo, letos je 6. december torek. Po šoli in službah, ne glede na uro, bomo skupaj, in to je najpomembnejše!

Letos sem okrasila jedilnico tako, da sem med dve luči nad mizo obesila suho vejo. Nanjo bom postopoma dodajala okraske, ki pritičejo praznikom. Lesen duhec in šopek drobnoplodnega šipka sta prišla prva na vrsto. Sredi meseca imamo še tri rojstne dneve, ki sta jim za petami božič in novo leto! Pa še dan samostojnosti in neodvisnosti je vmes ... Torej bomo praznovali skoraj ves december!

Letos bo vse v sivi, beli in naravni barvi. Brez rdeče seveda tudi ne gre. Za svečnike sem izbrala kar kozarce za viski. Nanje sva z vnukinjo z rdeče-belo vrvico navezali srčke, izrezane iz časopisnega papirja. In vanje postavili čajne svečke. Tako bomo decembra imeli luč tudi na mizi!

Zdaj pa še o hrani. Zamislila sem si štiri jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej. Ponudimo jih posamično ali skupaj, kakor nam srce veli ... Prva je račja pašteta, ki počaka v hladilniku vsaj štirinajst dni. Sledi suha klobasa, pečena v bombicah iz pirine moke, ki lahko v hladilniku počakajo tri dni. Zraven naredimo venec iz lovorovih listov z oljkami, mini mocarelami in češnjevimi paradižniki. Preprosto, a dekorativno. Ob tem ponudimo samo še oljčno olje. Tretjo jed, palčke iz listnatega testa s tapenado, namazom iz črnih oljk, lahko ponudimo s paradižnikovo omako ali pršutom.

Za sladico sem spekla narastke z makom v kozarcih za vlaganje. Ideja je bila, da kozarčke takoj po peki zatesnimo z gumicami in steklenimi pokrovi (ko se ohladijo, se zatesnijo), a mi ni uspelo, čeprav sem dvakrat poskusila! Ker sem dala testa žlico ali dve preveč, je vedno malce ušlo čez rob kozarcev, da jih nisem mogla zatesniti, zato ni odveč, kar sem napisala v opombi!

Lahko pa vse te jedi tudi podarimo: s pašteto tako in tako napolnimo najmanjše kozarčke in lahko enega, dva odstopimo. Bombic bo vesel vsak, ki bo prišel na obisk ali jih bo dobil za darilo. Palčke s tapenado lahko prerežemo in shranimo ali podarimo v kovinski škatli, priložimo lahko še recept za paradižnikovo omakico.

Narastek z makom v kozarcih za vlaganje se tri dni v hladilniku odlično obnese, tudi če kozarci niso neprodušno zaprti. Če jim zavežemo rdeče pentlje, se spremenijo v slastno darilo.

Naj bo veselo, želim!