Odprta kuhinja: Za pustom pa post

Minuli četrtek topla ocvirkova potica. Včeraj slastni krofi, kvašeni flancati in prekajena krača ...

Objavljeno
25. februar 2017 22.59
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
... V torek še en ali dva ravno prav mastna in dobro posladkorjena krofa za maškare. Nato pride pepelnična sreda s štiridesetimi dnevi posta.

Poleg nagajivega pokopa pusta in obredov pepeljenja v cerkvah so pepelnično sredo včasih močno zaznamovale tudi ljudske vraže. V Prekmurju je gospodinja vsem v hiši, preden so vstali iz postelje, zmočila podplate z juho iz svinjske glave, ki jo je skuhala na pustni torek. Ta obred naj bi vse leto varoval pred strupenimi piki, ranami in vsem hudim. Belokranjci so z istim razlogom noge pomakali v pomije pustnega dne. Prekmurci prav na to jutro vržejo rdeče jabolko v vodo – tako bodo vse leto rdečelični in zdravi. V štiridesetdnevnem postnem času do velike noči se tudi niso poročali. Mlada dekleta (in ponekod fantje), ki se do pusta niso poročila, bila pa so po ljudskem prepričanju »godna«, so morala za kazen na pepelnično sredo za sabo vleči ploh (deska ali manjši hlod). V naših krajih so na prvi dan posta gospodinje najprej zamenjale prtič v »bohkovem kotu«. Rdeče nageljne, modre ornamente in živo zelene vezene vitice je zamenjal enostaven bel prtič ali tak, ki je bil preprosto vezen z vijoličastimi vzorci. Do velikonočne sobote je bilo hišno znamenje tudi brez cvetja in zelenja. Pusti post.

Pravzaprav je spomladanski postni čas ravno prav umeščen na koledar. Po zimskem spanju je naše telo rado v neravnovesju, zato čiščenje pride prav. Ker kuhamo sezonsko in lokalno pridelano hrano, so naše shrambe že kar pošteno izpraznjene. Ostalo je še nekaj napol zgubanega krompirja, kaka zeljnata glava, korenje, repa, kolerabica, čebula, pesa. Bobovci, stara sorta jabolk, so najboljši februarja in marca, potem ko so od jeseni počivali na leseni polici v hladni kleti. Pozna zima je tudi čas radiča. Jaz obožujem treviškega in včasih sem kar malo besna, ker ga pri nas težko dobiš celo na tržnici. Če pozimi nismo stolkli lanskih orehov, je to treba storiti najpozneje do velikega tedna, da bo velikonočna potica prav nadevana.

Čas od pepelnice do velike noči je priložnost, da kuhamo preproste, a dobre sezonske jedi. Ni treba, da zgolj fižol in kašo, koruzni močnik, zelje, krompir s kislim mlekom ali polenovko s polento, kot je bilo včasih. Moje današnje štiri so malo vijoličasto nadahnjene, ker jemo tudi z očmi. Solata iz rdečega zelja s proseno kašo in avokadom je osvežilna, k njej obvezno pokusite preprosto in zdravo polivko z dodatkom aronije v prahu. Rdeča pesa, grški jogurt, limeta in česen se zmešajo v prav fin namaz. In še barva je vabljiva. Pečen treviški radič, praženi domači orehi, mak in dolenjski bobovec so samo za prste obliznit. Polnozrnati špageti s karamelizirano rdečo čebulo so krepkejša brezmesna jed za tiste mrzle dni v marcu, ko nas narava spomni, da ima mesec še vedno črko r v imenu. Rdeče vijoličaste čebulne olupke pa le spravite, da boste lahko aprila barvali jajca.