Odprta kuhinja: Zunaj sneg, na krožniku pomlad

Zgodnja pomlad je res vremensko nepredvidljiva! Ko sem v mislih že skovala načrt za dan v naravi, načrt, katere korenine vse bom izkopala, nabirala zelišča in užila pomlad, se mi je letni čas postavil po robu in sem obtičala doma.
Objavljeno
11. marec 2016 12.48
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Namreč: po lepem dnevu, ko se je vse bleščalo od sonca, me je naslednje jutro čakalo presenečenje – deset centimetrov novozapadlega snega. Sledovi cvetočih pomladnih rožic so takoj izginili. Da bo to trajalo samo dan ali dva, sem tako vedela, saj smo pospremili že pusta, ravnokar gregorjevo in je zima že preteklost. Tako me je čakal dan v hiši – a me to ni odvrnilo, da pomladi ne bi vseeno uvrstila na jedilnik, kajti zaloga mladih zelišč je bila na srečo že shranjena v hladilniku.

Pred kratkim me je prijateljica spraševala, katere jedi pripravljam doma, in hkrati potarnala, da ji poleg časa zmanjkuje tudi idej, kaj skuhati. Da je sicer hladilnik poln, kljub temu pa se na krožniku vrtijo ene in iste jedi. Veliko živilom potem poteče rok trajanja in na koncu namesto v lonec romajo na kompost. Na dan je prišla s predlogom, naj ji nekaj časa pomagam pri pripravi tedenskega jedilnika.

Sama kuharije nisem nikoli načrtovala za teden vnaprej, zato je ideja postala zanimiva in sem res prevzela nalogo, da vsak teden sproti sestavim jedilnik in ji ga posredujem. Priznam, da me je ta način priprav očaral; zdaj točno vem, kaj kupiti v trgovini ali na tržnici, kdaj bom spekla kruh ali borovničevo pito, kdaj bo pečena prosena kaša s slivami, kdaj krompirjevi svaljki, kdaj ribja juha in kdaj zelenjavna musaka in druge jedi.

Da lahko pripravljamo jedi po vnaprej zastavljenem jedilniku, je treba shrambo in hladilnik primerno – to ne pomeni pretirano – založiti. Na seznamu pa v zgodnji pomladi mora biti opran regrat vsaj za dva obroka in nekaj pesti natrganih mladih zelišč, kot so rmanovi in trpotčevi listi, marjetice, trobentice, bršljanasta grenkuljica, mladi vršički koprive, melisini listi, komarčkovi listi, drobnjak, peteršilj, mladi pehtranovi listi, mladi listi lukov ... Ta mlada zelišča so uporabna na več načinov in sama jih dodam k raznim solatam, tako zelenjavnim kot testeninskim (še posebno začinijo zeleno mlado solato ali berivko), v riž, ki ga pozneje začinim z gostim jogurtom, k ješprenju kot začimbo, k proseni kaši, kuhani na jušni osnovi in potreseni s kozjim sirom, k jajčnim in sirnim omletam, obaram, v zeliščni kruh.

Nekaj pomladnih receptov vam ponujam, vi pa razmislite, ali nemara ne bi tudi sami poskusili na ta način: za začetek moje predloge razporedite na več dni :).