Okusna tradicija: Slastno in zdravo
čet, 30.11.2017, 15:00
Okusna tradicija: Slastno in zdravo
Veseli smo, da smo soustvarjali novo kuharsko knjigo za vse, tudi za diabetike.

Vse življenje se učimo. Odličnost jedi je odvisna od kuharjeve radovednosti, njegovega znanja, ustvarjalnosti in prirojenega daru. Da lahko kuham, moram obvladati kuharske tehnike, živila, poznati praznike, kulturni razvoj jedi, običaje ob uživanju jedi, zaupati dobaviteljem ... Izredno pomembno je poznavanje zakonitosti zdrave prehrane, vpliva živil na presnovo. Če hočem, da bom zdrav in da se bodo moji gostje po obroku lahkotno sprehodili do Brezij, moram pri oblikovanju in sestavi jedi na krožniku upoštevati zakonitosti zdrave prehrane.

Dolga leta je veljala prehranska piramida, ki je uvrstila maščobe v najvišji del, skupaj s sladkorjem, in s tem odvzela pomembnost zdravim maščobam, ki so nujno potrebne za gradnjo hormonov, možganov. Na najpomembnejše mesto pa je postavila žita in izdelke iz žit, torej ogljikove hidrate, ki če so enostavni in zaužiti v prevelikih količinah, slabo vplivajo na delovanje trebušne slinavke in lahko povzročijo diabetes tipa dve. Aktualna prehranska piramida na prvo mesto postavlja vodo, hidracijo, sledijo zelenjava, maščobe in zatem ogljikovi hidrati, beljakovine ter na vrhu sladkor. Če jo spoštujemo, omogočamo nemoteno delovanje telesa, seveda če se izognemo stresu.

Še pred nekaj desetletji je bila maščoba oglaševana kot krivec vseh bolezni. Temu se je prilagodila prehrambna industrija z »lahko« linijo izdelkov. Vsi smo jedli nemastno in živeli v dobri veri, kako zdravo je to. Ugotovitve zdravnikov so obrnile stanje na glavo in zdaj se vsi izogibamo sladkorju in enostavnim ogljikovim hidratom.

Pri oblikovanju jedilnikov upoštevam načela zdrave prehrane. Prek kuharskih delavnic za otroke poskušam njene zakonitosti skozi igro prenesti na najmlajše. Skrbi me naraščanje diabetesa tipa ena pri najmlajših. Vzroki za nastanek še vedno niso pojasnjeni. Za polno življenje diabetikov je nujna zdrava, redna, uravnotežena in ne preobilna prehrana.

S kreiranjem jedi za diabetike, uporabo neprečiščenih ogljikovih hidratov in štetjem ogljikovih hidratov smo pri nas v kuhinji začeli pred leti, ko je za diabetesom tipa ena zbolel Marcelin (poslovna partnerka) sin. Z veseljem smo ustvarili jedilnik, primeren za diabetike z navedenimi vrednostmi ogljikovih hidratov. Vse naše jedi so uravnotežene, porcije so prilagojene delu dneva, v katerem so postrežene. Res smo veseli, da si pri nas otrok, odrasel ali nosečnica z diabetesom lahko privošči odlične jedi in da ve, koliko ogljikovih hidratov mora pokriti z inzulinom.

Pa je prišlo povabilo doc. dr. Nataše Bratina s pediatrične klinike, ki je hotela otrokom in njihovim staršem ponuditi drugačno kuharsko knjigo. Zbrati je hotela recepte jedi najboljših slovenskih kuharjev. Jedi bi morale upoštevati načela zdrave prehrane in biti ovrednotene z izračuni za diabetes. Z veseljem sem se odzval povabilu in pomagal navduševati kolege kuharje za sodelovanje. Verjamem, da vsi hočemo več znanja o vplivu sestavin na presnovo. Priložnost za sodelovanje z vodilnimi strokovnjaki za diabetes in presnovne motnje je bila enkratna in zelo poučna.

In prof. dr. Bratini z ekipo je uspelo. Zbrala je recepte dvaintridesetih slovenskih kuharjev, jih z ekipo ovrednotila in izšla je prekrasna in uporabna kuharska knjiga Najboljše z vrha, kuharska knjiga vrhunskih slovenskih kuharjev z izračuni za diabetes, ki smo jo skupaj z večino kuharjev, ki so prispevali recepte, premierno predstavili v torek v Vili Podvin.

Bilo je slastno, zdravo, poučno in povezovalno. Še več takšnih povezovanj si želimo!

Naj zadiši v vaših kuhinjah po TOP jedeh TOP kuharjev!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.Okusna tradicija: Slastno in zdravo

Foto: Arhiv Vile Podvin

Prijavi sovražni govor