Okusna tradicija: V slogi je moč

Od Treh chefov do Okusov Radolce, sodelovanje se splača.

Objavljeno
03. december 2014 17.58
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Povezovanje je način delovanja, ki vodi do izpolnitve ciljev. Povezovanje v turizmu je najpomembnejši in edini mogoči način delovanja. Opredeljuje nas destinacija, kjer delujemo in bolj ko je prepoznavna, lažje preživimo, se razvijamo ... Več ko nas je dobrih, lažje je. Sam sem dokaz, da je to res.

Začeli smo že na Bledu, ki s svojo zgodovino, zgodbami in naravnimi danostmi kar kliče po vrhunski kulinariki. Vsi potujemo tudi zato, da skozi kulinariko spoznavamo nove dežele. Pa smo na Bledu leta 2012 delovali trije kuharji, vsak zase, na svoji lokaciji, s svojo zgodbo, s svojo usmeritvijo. In smo se povezali. Trije (po vseh pravilih) najhujši konkurenti smo postali partnerji. Odstirali smo svoja znanja drug drugemu, skupaj iskali rešitve in skupaj kreirali kulinarično ponudbo Bleda za tuje trge in skupne kulinarične večere, na katerih smo se predstavljali vsi trije s svojimi krožniki s podpisi.

Navdušenje gostov je bilo nad pričakovanji. Večeri so bili razprodani v eni uri po objavi. S povezovanjem pa smo udejanjili nove vrednote in privabili tudi pozornost večine medijev. Največja komercialna televizija je posnela prvi večer in izbrala enega od treh chefov za voditelja svojega TV šova. Trije chefi smo postali prepoznavna blagovna znamka v kulinaričnih krogih in zaradi našega ekipnega duha lažje živimo.

Bled kot destinacija v svoji odsotnosti vizije razvoja ni zaznala potenciala treh chefov in smo šli vsak po svoje. Še vedno prirejamo skupne večere, se predstavljamo na festivalih in vzajemno plemenitimo svoja znanja. Hvala, Igor, hvala, Bine.

                                                          Foto Uroš Štefelin

Pa sem prišel v Radolco, domov. Stanje je povsem drugačno kot na Bledu, kjer v turizmu deluje veliki igralec in postavlja pravila. Tukaj je igralcev mnogo, vsi so majhni, vsak ima svojo zgodbo in vsak je drugačen. Ja, skupaj smo lahko močnejši. Kako postaviti Radolco na turistični zemljevid sveta se sprašuje kolegica Nataša Mikelj z Javnega zavoda za turizem Radovljica in to s svojo ekipo zelo uspešno udejanja s festivalom čokolade, lončarstva ... Radolca je in bo pristno sladka in kar kliče po izpostavitvi njenih raznovrstnih, pristnih okusov.

Pa smo sedli skupaj z radolškimi gostinci in dobavitelji in se na hitro dogovorili, da Radolco lahko umestimo na zemljevid tudi in predvsem s kulinariko, da pokažemo koliko dobrega in pristnega je pri nas, da pokažemo gostom preko jedi in tradicije, kdo smo.

Nastali so Okusi Radolce. Temelj imajo v Strategiji razvoja gastronomije profesorja Bogataja, živijo pa zaradi povezovanja željnih radolških oštirjev in kmetov, ki si delijo znanje, drug drugemu pošiljajo goste in stremijo naprej. Začeli smo novembra lani s skupno tržnico in otvoritveno večerjo v Kunsteljnu, na kateri je kuhalo deset radolških kuharjev; med drugimi je stregel tudi Lectar (nepojmljivo, saj sta bila dotlej največja konkurenta), kar se ni zgodilo nikoli v zadnjih 200 letih. Nadaljevali smo ves november z lokalnimi večerjami v desetih radolških gostilnah in restavracijah z navedenimi dobavitelji. Bistvena je povezava gostincev med seboj in z dobavitelji. Le tako lahko prikažemo posebnost in bogastvo regije.

Podpira nas Zavod za turizem, mi podpiramo destinacijo. Ko pridejo na obisk turistični agentje ali delegacija se zorganiziramo in pod znamko Okusi Radolce predstavljamo našo pristnost. Podpiramo lokalne dogodke: festival čokolade, pustovanje, festival lončarstva ...

Letošnji novembrski Okusi Radolce so presegli vsa pričakovanji. Otvoritvena večerja (letos pri Lectarju, kjer je stregel Kunstelj) je bila takoj razprodana. Prav tako se lahko vsi sodelujoči gostinci pohvalijo z neverjetnim obiskom in zadovoljstvom gostov.

Ja, povezovanje se tudi SPLAČA!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Vasja Golar, pivovar, pivovarna Bevog