Otroška kuharija: Meščanske jedi in zapuščina lovcev

Kako so se prehranjevali naši pradedje v mestih, kaj je bilo na bistveno bogatejših krožnikih meščanov Ljubljane in Kranja?

Objavljeno
25. marec 2016 15.20
A. P.
A. P.
Kranjski štrukelj
OŠ Simona Jenka Kranj, skupina Kranjski štrukeljčki: 
Lara Osterman, Nika Velikonja, Val Soklič, 
Primož Fende in mentorica Irena Hudobivnik


NEKOČ

  • testo
  • 4 jajca, 1,2 l mleka, moka, sol, sladkor
  • nadev
  • 0,5 kg ribane kaše, 2 jajci, 7 dag surovega masla
  • 5 velikih žlic marelične domače marmelade
  • preliv
  • 200 g kisle smetane, 2 jajci
  1. Zmešamo vse sestavine za testo in spečemo malce debelejše palačinke.
  2. Ribano kašo skuhamo v osoljeni vodi na zmerni temperaturi in med kuhanjem mešamo.
  3. Ko se kaša ohladi, ji primešamo zmehčano maslo, razžvrkljano jajce in marmelado.
  4. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, damo v lončene posodice in prelijemo s prelivom.
  5. Pečemo v pečici pri 200 stopinjah 10 do 15 minut in postrežemo še vroče.

DANES

  • narezana palačinka
  • 2 žlici marelične marmelade
  • kisla smetana za po vrhu
  • nekaj žlic kuhane ribane kaše z maslom
  1. Po plasteh nalagamo v kozarec: kaša, marmelada, palačinke, marmelada, smetana. In postrežemo kot sladico.
Še več vsega o tekmovanju Kuhna Pa To, najdete na spletni strani in na spodnjih povezavah.