Otroška kuharija: Od Maribora do Ptuja in naokoli

Prvo letošnje regijsko tekmovanje v pripravi avtohtonih lokalnih ali regionalnih kulinaričnih posebnosti, so tretji torek 
v februarju gostili na vinskem posestvu 
Steyer v Apačah.
Objavljeno
19. februar 2016 18.21
A. P.
A. P.
Kuhalnice so tokrat torej prekrižale skupine iz Podravja: z OŠ Ludvika Pliberška Maribor, OŠ Kamnica, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Olge Meglič Ptuj, OŠ Gorišnica, OŠ Juršinci in OŠ Velika Nedelja.

Otroci so v prijaznem, sodobnem okolju na pragu učenja kuharskih veščin predstavili skrbno dodelane jedi, ki sicer razkrivajo izjemno iznajdljivost, ki jo je zahtevala revščina tamkajšnjega prebivalstva v preteklosti. Skoraj nepogrešljivo ajdo smo tako našli v gobovi juhi z jabolki, v kombinacijah s fižolom, tudi v kurentovi pojedini, ki je ena izmed »novosti« na tekmovalnem jedilniku ter seveda v raznolikih testenih različicah – kot podlago tradicionalnim nadevom ali namazom. Da je naša prehranska dediščina domala brezmejna, dokazujejo številne tradicionalne, tudi avtohtone jedi, ki smo jih v štirih letih tekmovanja tokrat srečali prvič. Letoš­nji tekmovalni izziv osnovnošolcem Slovenije narekuje pripravo tipične jedi naših prednikov po tradicionalnem postopku in v sodobni različici, pri kateri so dovoljene minimalne spremembe v obdelavi sestavin, na pogled pa mora biti prilagojena sodobnemu času. Tretja kategorija je pozdrav (iz kuhinje), ki mora biti tako kot prej omenjene jedi pripravljen iz sestavin, značilnih za kraj, od koder prihaja posamezna skupina kuharjev.

Ena izmed zanimivosti je repjača, ki je poleg bujte repe in repnih retašev, ki sicer segajo dlje na SV Slovenije, ena bolj značilnih, lahko bi rekli tudi avtohtonih jedi severovzhodnega Podravja. Izpeljanka iz številnih krapcev, ki ponosno nastopajo kot »promotorji« slovenske kulinarike na različnih turističnih prireditvah, s skoraj obvezno ajdovo podlago.

Tipičen in tradicionalen prigrizek naših prednikov pa je zagotovo postržača, ki jo z različnimi imeni (tudi testenimi podlagami) in premazi ter navadno v preprostejših oblikah najdemo domala v vseh slovenskih regijah. Že ime pove, da so v času, ko je zalog že primanjkovalo, na kos testa, ki je ostal od peke kruha, iz shrambe »postrgali« tisto, kar se je dalo, da so oplemenitili dnevni obrok ali nekaj postregli ob kozarcu vina.

Komisijo so tokrat sestavljali Marjana Firbas s turistične kmetije Firbas, dr. Blanka Vombergar, ravnateljica izobraževalnega centra za živilstvo Piramida iz Maribora, Darinko Kores, kulinarični novinar časopisne hiše Večer, in gostitelj tokratnega srečanja, vinar Danilo Steyer. Da so imeli ocenjevalci težko delo, ni treba posebej poudarjati. Na koncu pa so le izbrali dve skupini, ki jih bomo videli pozneje v finalu. To sta skupina Margetnčari z OŠ Gorišnica, ki je pripravila repjačo na način nekoč in danes ter prekajen goveji jezik v solati, ter skupina Ptujske kmetice z OŠ Ljudski vrt Ptuj, ki se je predstavila z gobovo juho z jabolki in ajdovo kašo, pogačicami iz ajdove kaše in krapcem z ocvirkovim namazom s čebulo.

Čestitamo vsem skupinam in njihovim mentorjem.

01 - Modified: 2018-05-21 16:50:28 - Feat.: 1 - Title: Izrael na pogovor poklical slovensko veleposlanico 02 - Modified: 2018-05-21 11:50:29 - Feat.: 1 - Title: Luka Dončić na prvem, drugem, tretjem in petem mestu (VIDEO) 03 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 04 - Modified: 2018-05-21 16:18:12 - Feat.: 1 - Title: Pahor: Tragedija družine Hudnik je tragedija slovenskega naroda 05 - Modified: 2018-05-21 15:48:30 - Feat.: 1 - Title: Harry in Meghan pokazala uradne poročne fotografije (FOTO) 06 - Modified: 2018-05-21 14:11:05 - Feat.: 1 - Title: Cene bencina in dizla ostajajo visoke 07 - Modified: 2018-05-21 13:59:51 - Feat.: 1 - Title: Messi že petič z zlato kopačko 08 - Modified: 2018-05-21 09:09:17 - Feat.: 1 - Title: Slovenski strokovnjaki v tujini: Slovenija ne pokaže, da bi jih potrebovala 09 - Modified: 2018-05-21 12:47:41 - Feat.: 1 - Title: Država izgubila tožbo proti Kanglerju 10 - Modified: 2018-05-21 08:31:45 - Feat.: 1 - Title: Prva misija na temno stran Lune 11 - Modified: 2018-05-21 16:52:13 - Feat.: 1 - Title: Novi italijanski premier je pravnik Giuseppe Conte 12 - Modified: 2018-05-21 08:16:37 - Feat.: 1 - Title: Ko je turistov preveč - jim rečemo ne? 13 - Modified: 2018-05-21 13:40:11 - Feat.: 0 - Title: Madrid še ni potrdil nove katalonske vladne ekipe 14 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke
weather icon
22°
Vreme jutri:
pretežno oblačno
01 - Modified: 2018-05-21 12:11:26 - Feat.: 1 - Title: Priprava odličnih burgerjev kar doma! 02 - Modified: 2018-05-18 08:15:07 - Feat.: 0 - Title: Ana Roš je predala kuharsko krono 03 - Modified: 2018-05-17 07:05:34 - Feat.: 1 - Title: Sveže in predelano na domačih tleh 04 - Modified: 2018-05-11 07:46:03 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Za naš trg je treba okus sladoleda prilagoditi 05 - Modified: 2018-04-20 16:02:22 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Testenine v smetanovi omaki z lososom 06 - Modified: 2018-04-19 11:19:22 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami 07 - Modified: 2018-04-18 13:48:14 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha 08 - Modified: 2018-04-17 16:01:42 - Feat.: 0 - Title: Nedelo izbira: Gostilna Adanič, Mele 09 - Modified: 2018-04-17 12:36:33 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova solata 10 - Modified: 2018-04-16 16:01:39 - Feat.: 0 - Title: Ponedeljkov namig za kosilo: Beli boršč (bialy barszcz) 11 - Modified: 2018-04-12 15:43:40 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 12 - Modified: 2018-04-13 17:07:33 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Vikend čokoladnih užitkov v Radovljici 13 - Modified: 2018-04-10 11:48:42 - Feat.: 0 - Title: Torkov namig za kosilo: Porova juha s slanino in zdrobom 14 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Petkov namig za kosilo: Zelenina juha 15 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Četrtkov namig za kosilo: Zelena leča z zelenjavo in hrenovko 16 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sredin namig za kosilo: Juha s čemažem
01 - Modified: 2018-05-21 16:08:15 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Osem let po sanaciji šeststoletnika zdelala zima 02 - Modified: 2018-05-21 14:01:01 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Ljubljanski »angeli« in njihova srečevanja v »kapel‘ci« 03 - Modified: 2018-05-21 14:00:31 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Nasedlo mu je 3500 Slovencev 04 - Modified: 2018-05-21 11:43:46 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Erdoğan v Sarajevu očaral evropske Turke 05 - Modified: 2018-05-21 11:39:31 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Amsterdam v boj proti navalu turistov 06 - Modified: 2018-05-21 10:27:20 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Temačna stran Leipziga 07 - Modified: 2018-05-20 21:05:00 - Feat.: 1 - Title: FOTO:Portret: Tudi legendarni Gianluigi Buffon zgolj (velik) človek 08 - Modified: 2018-05-21 12:40:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Janja Garnbret: Motivacijo črpam izključno iz ljubezni do plezanja 09 - Modified: 2018-05-21 11:34:12 - Feat.: 0 - Title: FOTO:Fotografije dneva (21. 5.) 10 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 11 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 12 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi 13 - Modified: 0000-00-00 00:00:00 - Feat.: 0 - Title: FOTO: Na ljubljanskih trgih in ulicah silvestrovalo približno 100.000 ljudi