Otroška kuharija: Zmagovalni savinjski

Osnovnošolci so se pomerili v sklopu porjekta Kuhnapato in krompirjeva pita je prepričala strokovno komisijo.

A. P.
sob, 12.03.2016, 15:00
Spored tekmovanj:

16. 2. 2016 
posestvo Steyer, Apače
24. 2. 2016 
Dvor Jezeršek, Zg. Brnik
1. 3. 2016 
gostilna Vovko, Ratež pri Otočcu
3. 3. 2016 
gostilna Jakše, Novo mesto
7. 3. 2016 
športni center Prodnik, 
Ljubno ob Savinji
11. 3. 2016 
posestvo Istenič, 
Stara vas na Bizeljskem
15. in 16. 3. 2016 
gostilna Pečarič, Ljubljana
18. 3. 2016 
gostilna Rajh,
Bakovci pri Murski Soboti
22. in 23. 3. 2016 
hotel Hvala, restavracija Topli val,
Kobarid
28. 3. 2016 
gostilna Primorka, Strunjan

Krompirjeva pita
OŠ Ljubno ob Savinji, skupina L'binski flosarji: Maja Ermenc, Laura Šušteršič, Blaž Ermenc, Ana Nadlučnik, Lara Podbregar, Tjaša Brgles in mentorica Marija Ermenc


Nekoč

  • krompirjevo testo
  • 14 dag kuhanega krompirja
  • 14 dag moke, 8 dag sladkorja
  • 12 dag masla, 2 jajci, pol kocke kvasa
  • malo soli in limonine lupine
  • nadev
  • 25 dag skute, jajce, 2 žlici sladkorja
  • malo ruma in cimeta
  • 4 jabolka (ali 4 pesti borovnic, jagod, vloženih brusnic, malin ali sliv)
  • dodatki
  • maslo za pekač, sladkor v prahu
  1. Krompirjevo testo: kuhan krompir ohladimo in ga v posodi dobro pregnetemo z vsemi drugimi sestavinami za testo. Pustimo vzhajati.
  2. Nadev: olupimo in naribamo jabolka ter jih po potrebi malo ožamemo. Jabolkom dodamo malo sladkorja in cimeta ter dobro premešamo. Če ne želimo, da oksidirajo, jih pokapamo z malo limonovega soka. V drugo skledo stresemo skuto, jajca, žlico sladkorja, malo ruma in sestavine dobro premešamo.
  3. Primeren okrogel pekač premažemo z maslom. Dve tretjini testa razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim obložimo dno pekača in še slab centimeter visoko po robu.
  4. Enakomerno namažemo s skutnim nadevom in po vrhu potresemo še pripravljena jabolka. Preostalo testo na tanko razvaljamo, naredimo ozke trakce in jih polagamo tako, da naredimo mrežo. Pito damo v pečico in pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah, če je nizka, drugače jo pečemo dlje časa. Ko je pečena, jo pustimo malo počivati, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in ponudimo. Odlična je topla, še boljša pa hladna.

Danes

  • krompirjevo testo po starem receptu
  • drobljenec
  • 10 dag moke
  • 5 dag sladkorja, 8 dag masla
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • krema
  • 25 dag pasirane skute, jajce
  • 2 žlici polente
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice limonovega soka, žlica ruma
  • nadev
  • 2 jabolki
  • 10 dag masla
  • žlička sladkorja
  • 4 žlice limonovega soka
  • cimet
  1. Kos krompirjevega testa razvaljamo in oblikujemo kroge, ki sedejo na dno ognjevarnih kozarčkov. Kozarčke postavimo v ogreto pečico in testo 10 minut pečemo pri 200 stopinjah.
  2. Drobljenec: iz moke, sladkorja in zmehčanega masla naredimo drobtinasto testo in ga natresemo v manjši pekač. Pečemo ga do 20 minut pri 180 stopinjah. Vmes nekajkrat premešamo.
  3. Krema: v smetani napol skuhamo polento, počakamo, da se ohladi, in ji dodamo druge sestavine. Dobro premešamo in razporedimo na testo v ognjevarnih kozarčkih. Pečemo približno 10 minut pri 180 stopinjah.
  4. Nadev: jabolka olupimo in narežemo na kocke ter jih pokapamo z limonovim sokom in potresemo s cimetom. Koščke jabolk na hitro popečemo na maslu in jih posladkamo, da sladkor rahlo karamelizira.
  5. Sestavljanje sladice: ko je krema v kozarčkih pečena, jih vzamemo iz pečice. Pustimo, da se malo ohladi. Nato dodamo sladko smetano po okusu, posipamo z drobljencem, po vrhu dodamo še jabolka ter ponudimo.

Prijavi sovražni govor