Otroška kuharija: Zmagovalni savinjski

Osnovnošolci so se pomerili v sklopu porjekta Kuhnapato in krompirjeva pita je prepričala strokovno komisijo.
Objavljeno
11. marec 2016 15.18
A. P.
A. P.
Krompirjeva pita
OŠ Ljubno ob Savinji, skupina L'binski flosarji: Maja Ermenc, Laura Šušteršič, Blaž Ermenc, Ana Nadlučnik, Lara Podbregar, Tjaša Brgles in mentorica Marija Ermenc


Nekoč

  • krompirjevo testo
  • 14 dag kuhanega krompirja
  • 14 dag moke, 8 dag sladkorja
  • 12 dag masla, 2 jajci, pol kocke kvasa
  • malo soli in limonine lupine
  • nadev
  • 25 dag skute, jajce, 2 žlici sladkorja
  • malo ruma in cimeta
  • 4 jabolka (ali 4 pesti borovnic, jagod, vloženih brusnic, malin ali sliv)
  • dodatki
  • maslo za pekač, sladkor v prahu
  1. Krompirjevo testo: kuhan krompir ohladimo in ga v posodi dobro pregnetemo z vsemi drugimi sestavinami za testo. Pustimo vzhajati.
  2. Nadev: olupimo in naribamo jabolka ter jih po potrebi malo ožamemo. Jabolkom dodamo malo sladkorja in cimeta ter dobro premešamo. Če ne želimo, da oksidirajo, jih pokapamo z malo limonovega soka. V drugo skledo stresemo skuto, jajca, žlico sladkorja, malo ruma in sestavine dobro premešamo.
  3. Primeren okrogel pekač premažemo z maslom. Dve tretjini testa razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim obložimo dno pekača in še slab centimeter visoko po robu.
  4. Enakomerno namažemo s skutnim nadevom in po vrhu potresemo še pripravljena jabolka. Preostalo testo na tanko razvaljamo, naredimo ozke trakce in jih polagamo tako, da naredimo mrežo. Pito damo v pečico in pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah, če je nizka, drugače jo pečemo dlje časa. Ko je pečena, jo pustimo malo počivati, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in ponudimo. Odlična je topla, še boljša pa hladna.

Danes

  • krompirjevo testo po starem receptu
  • drobljenec
  • 10 dag moke
  • 5 dag sladkorja, 8 dag masla
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • krema
  • 25 dag pasirane skute, jajce
  • 2 žlici polente
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice limonovega soka, žlica ruma
  • nadev
  • 2 jabolki
  • 10 dag masla
  • žlička sladkorja
  • 4 žlice limonovega soka
  • cimet
  1. Kos krompirjevega testa razvaljamo in oblikujemo kroge, ki sedejo na dno ognjevarnih kozarčkov. Kozarčke postavimo v ogreto pečico in testo 10 minut pečemo pri 200 stopinjah.
  2. Drobljenec: iz moke, sladkorja in zmehčanega masla naredimo drobtinasto testo in ga natresemo v manjši pekač. Pečemo ga do 20 minut pri 180 stopinjah. Vmes nekajkrat premešamo.
  3. Krema: v smetani napol skuhamo polento, počakamo, da se ohladi, in ji dodamo druge sestavine. Dobro premešamo in razporedimo na testo v ognjevarnih kozarčkih. Pečemo približno 10 minut pri 180 stopinjah.
  4. Nadev: jabolka olupimo in narežemo na kocke ter jih pokapamo z limonovim sokom in potresemo s cimetom. Koščke jabolk na hitro popečemo na maslu in jih posladkamo, da sladkor rahlo karamelizira.
  5. Sestavljanje sladice: ko je krema v kozarčkih pečena, jih vzamemo iz pečice. Pustimo, da se malo ohladi. Nato dodamo sladko smetano po okusu, posipamo z drobljencem, po vrhu dodamo še jabolka ter ponudimo.