Petkov namig za kosilo: Brodet

Topla juhica z okusom po morju; priprava 20 minut, čas kuhanja 15 minut.

Objavljeno
20. marec 2015 14.26
BRODET
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
2 kosa škarpene brez glave
ali 2 oradi
15 svežih sardel
2 pesti lignjev
10 školjk (klapavic)
15 kozic
1 rumena čebula
glavica česna
2 žlici oljčnega olja
2 žlici moke
pločevinka vloženega paradižnika
sol
1 dl vina
pol limone
drobnjak, peteršilj

Priprava:

Narezano čebulo in česen prepražimo, dodamo vložen paradižnik, kuhamo 5 minut, nato grobo pretlačimo.
Vse ribe očistimo, večje narežemo na dva prsta debele kose, nato vse rahlo solimo, povaljamo v moki in v ponvi na olju spečemo.
V paradižnikovo juho najprej previdno položimo pečene kose večjih rib, čez nekaj minut sardele, nato narezane lignje, školjke in na koncu še rake. Vsakokrat posodo narahlo potresemo, da se vsebina pomeša.
Prilijemo vino, dodamo sok in rezine limone, in ko vse še enkrat zavre, je juha gotova. Na koncu jo le še potresemo s peteršiljem in drobnjakom ter ponudimo s kosom domačega kruha. Če je juha bolj omaka, jo lahko ponudimo z njoki.