Petkov namig za kosilo: Bučni zavitek z makom

Sezonsko in odlično. Priprava jedi bo trajala 20 minut, čas peke pa se bo razpotegnil na 25-30 minut. Dober tek.

pet, 13.10.2017, 12:00

Sestavine:

  • 1 kg bučnega mesa oranžne buče
  • 500 g svežega vlečenega testa
  • 100-150 g mletega maka
  • mleti cimet in klinčki
  • limonina lupinica in sok pol limone
  • 3 žlice sladkorja, malo olja
  • 3 žlice kisle smetane za premaz

Priprava:

  1. Bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut.
  2. Vklopimo pečico na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.
  3. Večji prtič potresemo z moko, nanj razprostremo liste testa.
  4. Bučno meso v posodi dobro ožamemo, odlijemo odvečno vodo in bučno meso pomešamo z makom, sladkorjem, limoninim sokom, začimbami.
  5. Na spodnjo polovico vsakega testenega lista naložimo nadev, preostalo polovico pa pokapljamo z oljem. S prtičem jih zvijemo v svitke in položimo na pekač drugega poleg drugega.
  6. Postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Deset minut pred koncem premažemo s kislo smetano. Napol ohlajen zavitek ponudimo po gosti grahovi juhi.

Različica: Namesto vlečenega testa izberite listnato. Zavitek bo odličnega okusa. Zelo verjetno pa ga boste morali peči pri malo višji temperaturi in morda celo nekaj minut dlje.

Opomba: Sicer glasujem za sladko varianto, ampak tale zavitek lahko naredite tudi brez sladkorja, torej slanega, in ponudite ob solati. V tem primeru izpustite cimet in klinčke, namesto sladkorja bučo solite. Če ne morete brez skute, v nadev obvezno vmešajte jajca.

Naredimo vnaprej: Bučo naribajte, solite in shranite v hladilniku. Pred uporabo odlijte odvečno vodo in nadev dokončajte z drugimi sestavinami.


Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.

Prijavi sovražni govor