- 1 kg bučnega mesa oranžne buče
- 500 g svežega vlečenega testa
- 100-150 g mletega maka
- mleti cimet in klinčki
- limonina lupinica in sok pol limone
- 3 žlice sladkorja, malo olja
- 3 žlice kisle smetane za premaz
Priprava:
- Bučno meso grobo naribamo, rahlo posolimo in v posodi pustimo stati 10 minut.
- Vklopimo pečico na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.
- Večji prtič potresemo z moko, nanj razprostremo liste testa.
- Bučno meso v posodi dobro ožamemo, odlijemo odvečno vodo in bučno meso pomešamo z makom, sladkorjem, limoninim sokom, začimbami.
- Na spodnjo polovico vsakega testenega lista naložimo nadev, preostalo polovico pa pokapljamo z oljem. S prtičem jih zvijemo v svitke in položimo na pekač drugega poleg drugega.
- Postavimo v segreto pečico za približno pol ure. Deset minut pred koncem premažemo s kislo smetano. Napol ohlajen zavitek ponudimo po gosti grahovi juhi.
Različica: Namesto vlečenega testa izberite listnato. Zavitek bo odličnega okusa. Zelo verjetno pa ga boste morali peči pri malo višji temperaturi in morda celo nekaj minut dlje.
Opomba: Sicer glasujem za sladko varianto, ampak tale zavitek lahko naredite tudi brez sladkorja, torej slanega, in ponudite ob solati. V tem primeru izpustite cimet in klinčke, namesto sladkorja bučo solite. Če ne morete brez skute, v nadev obvezno vmešajte jajca.
Naredimo vnaprej: Bučo naribajte, solite in shranite v hladilniku. Pred uporabo odlijte odvečno vodo in nadev dokončajte z drugimi sestavinami.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.